Besteiro dimiteix com a líder dels socialistes gallecs per deu imputacions

L'exdirigent del PSdeG està implicat en dos presumptes casos de corrupció

Pilar Cancela, que va ser directora general amb Manuel Fraga, presidirà la gestora

Besteiro dimiteix com a líder dels socialistes gallecs. / EFE / VÍDEO ATLAS

2
Es llegeix en minuts
JUAN RUIZ SIERRA / MADRID

José Ramón Gómez Besteiro ha fet aquest divendres el segon pas enrere, de manera que es retira definitivament de la primera línia política. El fins ara secretari general del PSOE gallec ha dimitit del càrrec a causa de la presumpta implicació en diversos casos de corrupció.

El 10 de març passat, Pedro Sánchez va visitar la Corunya i va recolzar Besteiro, que aleshores estava imputat per quatre delictes, entre ells suborn, a causa de la compra i reforma d'un pis el 2004, quan era regidor d'Urbanisme de Lugo. Un dia després, el dirigent socialista va ser acusat novament pels tribunals, aquesta vegada per sis delictes (suborn, prevaricació, tràfic d'influències, frau a les administracions públiques, frau de subvencions i delicte continuat de malversació de cabals públics) suposadament comesos durant l'època en què va presidir la diputació de la ciutat gallega, entre el 2007 i el 2015. Besteiro va anunciar llavors que no es presentaria a les primàries per ser el candidat del seu partit a les eleccions gallegues, que en principi se celebraran a l'octubre.

LA PRESSIÓ

Continuaria mantenint el lideratge del PSdeG, va explicar, en una decisió que també va comptar amb el suport de Sánchez i la direcció del PSOE. Però la pressió, exercida des de diversos punts d'Espanya, a dins i fora de les files socialistes, l'ha forçat a canviar de criteri. El secretari d'organització del PSOE andalús, Juan Cornejo, per exemple, va sostenir que els expresidents de la Junta Manuel Chaves i José Antonio Griñán van dimitir per qüestions "menors" que les que afecten el dirigent gallec. També Ciutadans, que ha segellat amb Sánchez un pacte d'investidura de moment insuficient per portar-lo a la Moncloa, no veia bé la seva continuïtat. Però diversos dirigents socialistes, crítics amb Besteiro, han apuntat un altre motiu per explicar la seva sortida: la setmana que ve s'aixecarà el secret de sumari  d'un dels dos casos pels quals se l'està investigant, que conté informacions que podrien fer quedar encara pitjor el ja exsecretari general. 

Notícies relacionades

Una gestora passarà a controlar el PSdeG fins que celebri un congrés extraordinari. La presidenta en serà Pilar Cancela, actual secretària d'organització i molt pròxima a Besteiro, que també va ser directora general de Relacions Laborals en els governs autonòmics tant de Manuel Fraga, del PP, com del socialista Emilio Pérez Touriño

CONSEQÜÈNCIES INTERNES

La dimissió pot tenir importància dins dels equilibris de poders al PSOE. Besteiro havia sigut fins ara un dels defensors més ferms de Sánchez, a qui diversos dels líders territorials més importants del partit segueixen mirant amb desconfiança, malgrat que les friccions internes han baixat els últims mesos a causa de les negociacions d'investidura