'El PP obre la porta a expulsar Barberá', titula 'La Razón'

El quiosc interpreta que alguna cosa s'ha trencat al PP de Rajoy pel pols de l'exalcaldessa valenciana, ofegada per imputacions de corrupció

La cita Puigdemont-Sánchez dóna per a interpretacions dispars i perquè 'Abc' plori la incapacitat del PP, el PSOE i C's de defensar units l''Espanya una'

portada-pais-16-03-2016

portada-pais-16-03-2016

6
Es llegeix en minuts
Xavier Campreciós
Xavier Campreciós

Periodista

ver +

Rita Barberá regna a la primera edició del quiosc pel pols que l'exalcaldessa de València, ofegada per la corrupció del femer valencià i acantonada al Senat, lliura amb el seu propi partit i el seu president. Barberá mana en cinc de les vuit portades de les primeres edicions dels diaris de Madrid Barcelona d'avui. Encara que més significatiu és que 'La Razón', el diari més marianista de l'orbe, posi la que abans havia sigut tinguda per l'alcaldessa d'Espanya a la picota a la primera plana: 'El PP obre la porta a expulsar Barberá'.

Aquesta portada revela una sorda lluita al PP. Hi veureu la foto robada a la senadora a la Cambra alta enviant un 'e-mail' a Martínez-Maíllo, vicesecretari d'organització del PP, intentant en va convèncer-la que no l'expedientés a ella i a mig centenar de populars valencians més, cosa que va passar unes dues hores després. I aquí teniu els subtítols: 'La senadora va intentar pressionar Génova perquè no l'expedientessin. Va demanar per 'e-mail' al vicesecretari general d'Organització del PP que defensessin 'la gent del partit que no ha fet res'. Va criticar la presidenta del PP valencià: 'El que vol fer ens perjudica'.

LA POLÍTICA ÉS POLÍTICA

L''Abc' obre amb aquest tema la falsa portada de la pàgina 2; o sigui, és la seva segona notícia destacada. "El PP -titula- expedienta Barberá, que segueix malgrat perdre suports al partit". El segon editorial fa així: "Barberá ha de pensar en el seu partit"; i l'últim paràgraf acaba, fins i tot, comprant-li a l'exalcaldessa la tesi que fos totalment innocent, assenyalant que "el codi de conducta d'un polític no ha de ser el Codi Penal sinó el respecte al principi de la responsabilitat política" i que "al PP no hi cap ni un problema més de corrupció". O sigui, que 'Abc' aplaudeix que s'expedienti Rita i sentencia inapel·lable: "Ningú ha dit que la política sigui justa. Però és política".

DE RATO A RITA

'El Mundo', per la seva part, s'estalvia l'editorial, però entén que ahir es va trencar alguna cosa al PP de Rajoy. Ho sostenen Casimiro García-Abadillo ("La rebel·lió dels delfins") i Victoria Prego ("Barberá contra Rajoy. El tractament que exigeix l'exalcaldessa és una desconsideració al PP"), mentre que Federico Jiménez Losantos apunta a Rajoy. Així s'acaba la seva columna ("De Rato a Rita"): "¡Quina diferència de tracte, fiscal i judicial, entre Rita i Rato! A un, tot fels; a l'altra, tot mels. I a Podem, tracte d'infanta d'Espanya. És certa la doble vara mediàtica al tractar la corrupció sociata o pepera. Però la de Rajoy amb Rato i Rita sí que és una doble vara de mesurar... costelles".         

PUIGDEMONT-SÁNCHEZ I L''ESPANYA UNA'

Les portades s'acaben de confeccionar amb el desglaç institucional hispano-català per la reunió entre el president de la Generalitat, Carles Puigmont, i el candidat a la investidura pel PSOE, Pedro Sánchez. Una cita que dóna peu a interpretacions dispars a la premsa de Catalunya i que encén la caverna mediàtica de la capital del regne.

Tant pel que suposa com perquè això ha coincidit amb un ple del Congrés en què "el PP, el PSOE i C's [han sigut] incapaços de defensar units la unitat d'Espanya", com denuncia la portada de l''Abc', que carrega editorialment contra Sánchez: 'El PSOE no aprèn dels seus errors. Si el seu pacte amb Rivera -precisa l'entradeta- invalida qualsevol cessió al sobiranisme i si el comitè federal del PSOE li va tancar les portes a pactar amb independentistes, ¿què feia Sánchez amb Puigdemont?"

‘La Razón’, per la seva part, ho presenta així: "Sánchez activa el pacte d'esquerres després del ‘desglaç’ amb Puigdemont". I ‘El Mundo’, així: "Sánchez es vanta d'aconseguir el desglaç amb Catalunya, però la Generalitat manté el pols separatista".

DESGLAÇ, FOTO I CONTINGUT

Per 'El Punt Avui', la reunió Puigdemont-Sánchez només dóna per a "la foto i prou". A aquest titular de portada l'acompanya l'editorial ("Sánchez, diàleg sense contingut") i la columna del director, Xevi Xirgu: "Sánchez, retratat. Agraïts per la visita. Si de cas, ja li trucarem més endavant". No és aquest el to de l'editorial de l''Ara', titulat així: "Un desglaç amb massa línies vermelles. El diàleg sense concessions no servirà per avançar i, no obstant, estaria bé que tingués continuïtat". L'editorial d'EL PERIÓDICO es titula: "Voluntat de diàleg. Puigdemont i Sánchez obren camí per encarrilar el contenciós si s'aconsegueix formar un govern reformista".

POLS GOVERN-CONGRÉS

Finalment, els tres primers editorials d''El País', 'El Mundo' i 'La Razón' es destinen a un assumpte més espès de la lluita pel poder en aquest buit del procés d'investidura espanyol i poc agraït per a les portades: la crisi sense precedents entre el Congrés i el Govern en funcions de Rajoy, que es resisteix a ser controlat pel Parlament al·legant precisament que està en funcions. Ni que fóssim una democràcia, deveu pensar, ¿oi? 

Bé, doncs, com podeu endevinar, cadascun dels tres diaris madrilenys defensa una posició. Amb els titulars ja en tindreu prou. Perquè no és el mateix titular "El PSOE obre una altra falsa polèmica amb el control al Govern" ('La Razón') que titular "L'insòlit xoc entre el Govern en funcions i el Congrés. El TC hauria d'establir un criteri sobre aquesta controvèrsia" ('El Mundo') i que titular: "Conflicte forçat. Un Govern obstinat s'enfronta al Parlament sense raó" ('El País').  

TITULARS DE PORTADA

El País

"El PP expedienta Barberá i tot el seu equip a València"; "El PSOE i Podem es comprometen a tornar a intentar un acord"; "Patxi López amenaça de denunciar el Govern al Constitucional"; "Lula considera entrar al Gabinet per evitar la seva imputació"; "El Congrés de la Llengua més reivindicatiu": "La vida de Leopoldo López a la presó".

El Mundo

"Barberá esquerda el PP"; "Crisi sense precedents entre el Congrés i el Govern Patxi López anirà al TC si l'Executiu eludeix el control parlamentari"; "El Govern intenta evitar que S&P situï Catalunya en impagament"; "Sánchez es vanta d'aconseguir el desglaç amb Catalunya però la Generalitat manté el pols separatista ": "Lula maniobra per aconseguir ser ministre i estar aforat davant el setge de la justícia"; "Les demores a investigar els ERO salvaran del judici desenes de sospitosos"; "L'OMS alerta de l'excés de deures".

Abc

"PSOE, PP i C's, incapaços de defensar units la unitat d'Espanya".

La Razón

"El PP obre la porta a expulsar Barberá"; "Sánchez activa el pacte d'esquerres després del 'desgel' amb Puigdemont"; "Margarita Robles: 'Carlos Lesmes dirigeix el CGPJ d'una manera totalitària".

Ara

"Diàleg sense concessions"; "Pacte anti-Colau per prioritzar la L-10 del metro al tramvia"; "El PP obri expedient a una enrocada Rita Barberá"; "El MNAC exposa una espectacular donació"; "Com triar la universitat".

El Punt Avui

"La foto i prou"; "El front del C's contra el procés fracassa"; "Guiselle Niciolini: 'Europa ha declarat la guerra als refugiats".

La Vanguardia

"El PP actua per primera vegada contra Rita Barberá"; "Puigdemont i Sánchez obren una etapa de 'desgel"; "La crisi de Podem es cobra el seu secretari d'organització"; "Colau prorroga un altre any la moratòria turística"; "El 43% de les noies de 25 anys creuen que estan grasses"; "Donació de 20 obres romàniques i gòtiques al MNAC".

Notícies relacionades

EL PERIÓDICO

"La passivitat de Rajoy amb Barberá causa divisió al PP"; "Desglaç al Palau"; "Música als bars: eufòria i recels"; "Tres nens es colen al santuari del Barça"; "Ibáñez rep un càlid homenatge al complir 80 anys".