El PP obre expedient informatiu a Rita Barberá per la corrupció a València

El partit conservador investigarà una cinquantena de persones implicades en el 'cas Taula'

Rajoy ha dit aquest matí que se sent "tranquil" amb la decisió de Barberá de col·laborar amb el jutge però Maroto considera "insuficients" les explicacions de l'exalcaldessa

Rita Barberá i tots els regidors populars a València, expedientats. / MIGUEL LORENZO / VÍDEO: ATLAS

2
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN / MADRID

El PP ha obert un expedient informatiu general contra una cinquantena de persones, entre elles l'exalcaldessa Rita Barberá, per implicació en el 'cas Taula', que investiga el presumpte blanqueig al PP valencià, segons ha informat el vicesecretari d'Organització, Fernando Martínez-Maíllo. El dirigent popular ha informat d'aquesta mesura, en declaracions als passadissos del Congrés, hores després que Barberá anunciés que ha acceptat la invitació d'anar a declarar voluntàriament davant el titular del Jutjat d'Instrucció 18 de València que investiga el suposat blanqueig de capitals al PP de la ciutat.

El PP ha pres aquesta decisió aquest matí després que la direcció llegís amb cura, dilluns al vespre, el sumari, que va ser difós aquell dia. El sumari conté converses entre alguns dels exregidors i assessors valencians que, segons el parer de la direcció del partit, són "vergonyoses" i "inacceptables". És el que ha provocat la decisió sense precedents en el partit, que busca traslladar una imatge de contundència en un moment molt delicat per a Mariano Rajoy, qüestionat a dins i fora del seu partit, just quan intenta revalidar el càrrec i posar en marxa la gran coalició amb el PSOE i Ciutadans.

Maíllo ha valorat "positivament" que Barberá hagi donat aquest matí explicacions i hagi acceptat anar a declarar voluntàriament, però també ha mostrat la intenció del seu partit d'actuar amb "justícia" però també amb "contundència". Per això, el comitè de drets i garanties del PP es reunirà previsiblement dimecres per nomenar un instructor i començar a cridar a declarar immediatament els afectats. "Actuarem amb tota la rapidesa del món [...] L'expedient no és un instrument de dilació", ha reiterat el vicesecretari d'organització. L'expedient pot acabar en l'expulsió de militància dels afectats, sense esperar que el jutge finalitzi la instrucció. 

Notícies relacionades

Aquest matí Rajoy ha assenyalat que la decisió de Rita Barberá Rita Barberá de col·laborar amb el jutge del 'cas Imelsa' el deixa "tranquil". "És un pas important", ha assenyalat. Segons fonts del partit, el president ha intentat traslladar que la seva formació recolza que la també senadora vagi davant del jutge, però no ha volgut que es veiessin les seves manifestacions com un reconeixement complet a l'exalcaldessa, com així s'ha interpretat al llarg del dia. Especialment en contraposició amb l'opinió expressada per diversos dels seus subordinats, entre ells els vicesecretaris Javier Maroto i Pablo Casado, els quals han manifestat que les explicacions de l'exalcaldessa havien sigut "insuficients". Segons l'opinió del primer, la compareixença de l'exregidora no ha "solucionat res".

"A mi no m'han agradat gens. Em semblen insuficients i crec, a més, que no han solucionat res. No puc ser més clar", ha declarat Maroto al ser preguntat per aquest assumpte.