Errejón i Domènech s'emboliquen en la seva primera votació al Congrés

Els diputats de Podem i En Comú Podem s'equivoquen de botó, com altres diputats, a l'estrenar-se en un ple ordinari

Pablo Iglesias va intentar sense èxit que el president del Congrés els permetés fer un segon intent

2
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Primer Ple ordinari de la cconvulsa XI legislatura al Congrés. Primera votació nocturna, i això que els partits havien aconseguit pactar prèviament el sentit del seu vot en les iniciatives més polèmiques com les que es referien a la unitat d'Espanya o la corrupció. Primers errors dels debutants al Parlament per desconeixement del sistema. L''embolic dels botons' pel qual passen moltes de ses senyories inevitablement quan estrenen escó. En aquesta ocasió els va tocar passar angúnies, entre altres, a Íñigo Errejón i Xavier Domènech, que es van confondre a l'hora de prémer la tecla correcta quan estaven passant l'examen la proposició no de llei (PNL) del PP per, entre altres coses, oposar-se a qualsevol consulta sobiranista

Casualitats de la vida, tots dos havien pujat prèviament a la tribuna per defensar la posició de Podem i d'En Comú Podem sobre aquest assumpte. I tots dos es van equivocar al votar una proposta que va tirar endavant per 147 vots a favor, 79 en contra i 101 abstencions. El grup dels 'morats' i les seves confluències havia anunciat hores abans el seu rebuig a aquesta PNL, igual que la resta de partits nacionalistes, mentre que el PSOE havia avançat que optaria en aquest cas per l'abstenció perquè el seu 'sí' el va deixar per a una iniciativa similar de Ciutadans, però que incloïa aval a una reforma constitucional en clau federal.

Va arribar l'hora de votar i d'enfrontar-se als botons. Cada diputat està obligat a prémer en primer lloc el que diu "present" i després el de "sí", "no" o "abstenció". Alguns dels nous no van saber fer front amb rapidesa l'exigència i va haver-hi errors. En diferents grups. Almenys sis fallades a Podem on van oblidar principalment deixar constància que eren a la Cambra abans de procedir a la votació. Aquest va ser el cas, per exemple, de Domènech, mentre que Errejón es va equivocar directament al picar abstenció en lloc del rebuig.

FER QUE S'AIXEQUIN ELS 'ABSENTS'

Notícies relacionades

Una vegada es va produir el recompte i al quedar reflectit gràficament a la pantalla de l'hemicicle el resultat, el president del Congrés, Patxi López, va detectar la distorsió: havien votat menys parlamentaris que els que hi havia presents a la Cambra. Perquè quedés constància d'alguna manera que hi eren però no havien pogut/sabut votar en aquesta ocasió, els va invitar a aixecar-se perquè quedés en evidència que hi eren. Però a Pablo Iglesias no li va semblar una solució satisfactòria i va arribar a reclamar que es repetís la votació per les "dificultats" que els seus companys, com altres senyories, havien tingut durant la sessió per acostumar-se als botons.

No 'va colar'. No es repeteixen les votacions per aquest tipus d'errors que, en el passat, també han patit diputats com el socialista Pedro Sánchez. No obstant, Iglesias va aprofitar que estava en l'ús de micròfon per llançar una crítica als altres -ja que no havia aconseguit el que pretenia per als seus- i retreure que un bon grapat de parlamentaris només s'havien desplaçat al Congrés a l'hora de votar, sense estar present en el debat sobre les proposicions. I això que era el primer debat.