El Congrés arrenca amb un nou rebuig a la consulta a Catalunya

El PP, el PSOE i C's aproven amb matisos dues iniciatives contra el dret a decidir

La Cambra baixa aprova la creació d'una comissió davant la corrupció

undefined33184275 madrid 15 03 2016 pleno del congreso  en la foto a160315195856

undefined33184275 madrid 15 03 2016 pleno del congreso en la foto a160315195856 / J M Prats

1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El Congrés dels Diputats s'ha posat en marxa aquest dimarts, tot i que és probable que es tornin a repetir eleccions, i el primer que ha fet ha sigut rebutjar, per partida doble, el referèndum d'autodeterminació a Catalunya. A través de dues proposicions no de llei, el valor de les quals només és simbòlic, el PP i Ciutadans han defensat amb paraules similars la “unitat d'Espanya”, instant l'Executiu en funcions a vetllar per la Constitució. Però hi ha hagut una diferència. Mentre que el partit taronja ha acceptat una esmena del PSOE en què s'advocava, a més, per la reforma de la Carta Magna, els populars l'han rebutjat.

Les dues iniciatives han sigut aprovades. La del PP, amb els vots a favor dels de Mariano Rajoy i Ciutadans i l'abstenció dels socialistes. La de la força d'Albert Rivera, amb el suport dels seus diputats, els parlamentaris socialistes i l'abstenció dels populars. La unitat dels grups constitucionalistes s'ha mantingut, però els vots a favor han quedat lluny d'aquelles “tres quartes parts del Congrés” que ha vaticinat Rivera durant el debat.

IGUALTAT I LEGALITAT

La majoria dels intervinents han estat catalans. “Governi qui governi, la igualtat i la unió no es negocien”, ha dit el president de Ciutadans. Des del PP, Dolors Montserrat ha acusat l'independentisme de dividir entre “catalans de primera i de segona”. La socialista Meritxell Batet ha defensat la “legalitat vigent”, però també s'ha preguntat sobre la “utilitat” d'aquesta mena d'iniciatives, i alhora ha carregat contra les “proclames sobreactuades” del PP i ha ofert la reforma federal de la Constitució.

Notícies relacionades

“Avui posaran de manifest que la majoria de diputats de Catalunya no estan en aquestes posicions”, els ha contestat Francesc Homs, de Democràcia i Llibertat. Juntament amb aquest grup, els parlamentaris d'ERC i En Comú Podem hi han votat en contra, així com els de Podem, Compromís i el PNB. Des de la branca catalana del partit lila, Xavier Domènech ha defensat el “dret a decidir”.

On hi va hagut molt més consens ha sigut en la proposta del PSOE, Podem, IU i Compromís de crear una comissió a la Cambra baixa contra la corrupció. Fins i tot el PP, que en la passada legislatura va rebutjar totes les iniciatives d'aquesta mena, hi ha votat a favor.