El Congrés tramita el ple de control a Rajoy

Patxi López envia una carta a la vicepresidenta del Govern i li adverteix que si no compareix obre un "conflicte d'atribucions"

El Govern manté la seva negativa a donar explicacions i s'empara en el fet que és un Executiu en funcions

 

  / AGUSTÍN CATALÁN

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

El Congrés dels Diputats ha decidit aquest dimarts incloure la sessió de control al Govern en el ple previst per al 29 de març i insta l'Executiu de Mariano Rajoy a reconsiderar la seva negativa a comparèixer per donar explicacions de la seva gestió. Així ho ha confirmat el president de la Cambra, Patxi López, que ha revelat que aquest dilluns va enviar a la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, una carta en què li demana que s'avingui a sotmetre's al control parlamentari. El Govern acaba d'anunciar que no està disposat a rectificar la seva decisió i que aquesta mateixa tarda respondrà amb una altra missiva en què reiterarà la seva negativa a comparèixer.

La decisió de tramitar la sessió de control malgrat l'oposició del PP s'ha pres per majoria i els grups treballen ara per redactar una declaració institucional que insti el Govern a sotmetre's a l'examen dels partits, que només es podria fer si hi hagués unanimitat en l'elaboració de l'escrit. El document podria estar a punt aquest mateix dimarts si hi ha acord. 

"Esperem que el Govern reconsideri la seva posició perquè si no estaríem en un conflicte institucional greu i entraríem en un conflicte d'atribucions, encara que esperem no arribar a aquest punt", ha assenyalat López després de la reunió de la Mesa i la Junta de Portaveus. Segons López, no hi ha sentències que limitin la capacitat del Congrés per controlar el Govern. 

Notícies relacionades

Després d'escoltar les paraules de López, ha sortit a donar resposta el secretari d'Estat de relació amb les Corts en funcions. José Luis Ayllón ha assenyalat que no hi ha precedents i que en les deu anteriors legislatures no hi ha hagut cap sessió de control a un Executiu en funcions. Ha assenyalat que no comparteix l'opinió de López, que sosté que si no hi ha control s'estan limitant les potestats del Parlament. "Aquest Govern no vol ni ha d'estar sotmès a control parlamentari", ha adduït Ayllón, que ha subratllat que el gabinet està en funcions. 

La situació de conflicte genera una tensió creixent ja que aquest dijous està convocada la comissió de Defensa, en què els grups, menys el PP, volen que comparegui el titular d'aquest departament.