EH Bildu proposa Otegi com a candidat a 'lehendakari'

Les bases hauran de ratificar el seu líder de cara a les eleccions basques, previstes per a l'octubre

Discurs dArnaldo Otegi al sortir de la presó de Logronyo / AP / ALVARO BARRIENTOS / VÍDEO: ATLAS

2
Es llegeix en minuts
Aitor Ubarretxena
Aitor Ubarretxena

Periodista

ver +

La direcció d'EH Bildu ha proposat a les seves assemblees locals que Arnaldo Otegi sigui el candidat a 'lehendakari' en les pròximes eleccions basques, previstes per a l'octubre. La formació independentista està convençuda que la inhabilitació especial que pesa sobre ell fins al 28 de febrer del 2021 no li impedirà concórrer als comicis.

EH Bildu iniciarà dilluns que ve el procés intern per a l'adequació de la seva estratègia política i per decidir el candidat a 'lehendakari', qüestions que espera resoldre en el termini d'un mes i que estan condicionant la resta de formacions basques. Otegi, que després de sortir de la presó l'1 de març ha preferit ser proposat candidat per la direcció en lloc d'autoproclamar-se, ha transmès la seva total disposició a assumir el repte si les bases així ho volen. 

En una roda de premsa celebrada a Bilbao, el parlamentari d'EH Bildu Oskar Matute ha explicat que l'objectiu d'Otegi és convertir la coalició en la "força principal del canvi" a Euskadi. Crida l'atenció la frase elegida, quan un dels principals rivals electorals per a l'esquerra 'abertzale' i els seus socis serà precisament Podem, que va ser la força més votada en les últimes eleccions generals a Euskadi.

Malgrat que la direcció ha comunicat a les bases que Otegi acceptarà ser candidat si és designat, qualsevol militant o assemblea local podrà proposar una alternativa. Però amb més carisma i prestigi intern que mai, tot el que no sigui una proclamació majoritària seria una enorme sorpresa. De la mateixa manera, durant el procés assembleari es debatrà la futura estratègia política d'EH Bildu a partir d'un document amb unes "línies generals" que proposa la direcció com a "guia" per a la discussió. Entre els objectius que s'hi detallen, destaca la creació d'un "projecte nacional no exclusivament per a nacionalistes" per fer d'Euskal Herria un "país decent".

Aquest va ser precisament un dels principals missatges d'Otegi al velòdrom d'Anoeta el 5 de març, cosa que confirma que el líder 'abertzale' ja està assumint el comandament de la coalició. Una altra de les seves reflexions apuntava a Catalunya com "el camí a seguir".

INHABILITACIÓ

Notícies relacionades

Els advocats de l'esquerra 'abertzale' argumenten, per provar que Otegi no té obstacles legals per ser candidat a 'lehendakari', que hi ha precedents que així ho confirmen, com el parlamentari d'EH Bildu Iker Casanova, amb set anys d'inhabilitació especial i que finalment es va poder asseure al Parlament basc. És a dir, estimen que al no incloure's en la inhabilitació els càrrecs concrets a què no es pot accedir, no se'n pot fer una interpretació extensiva. Avala aquesta interpretació el mateix fiscal superior del País Basc, Juan Calparsoro, que ha afirmat que "veu" Otegi com a candidat sense grans traves jurídiques.

En tot cas, si els tribunals li impedeixen concórrer, EH Bildu obtindria rèdits electorals. La seva estratègia és presentar la candidatura d'Otegi davant la Junta Electoral, cosa que evitaria que la impugnació fos jutjada per l'Audiència Nacional o el Tribunal Suprem. En primera instància analitzaria el cas un jutjat contenciós administratiu, i després de successius recursos, li correspondria finalment al Tribunal Constitucional, ja en vigílies de les eleccions de la tardor, pronunciar-se sobre el cas.