Junqueras acusa el Govern espanyol de multiplicar per 16 els interessos del BCE en els préstecs que fa a les comunitats autònomes

El vicepresident català desmenteix Montoro i nega que hagi demanat un avançament de la liquidació del 2014, sinó la part corresponent dels mesos de gener i febrer

2
Es llegeix en minuts
LAURA PUIG / BARCELONA

El vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, ha acusat aquest divendres l'Executiu central de multiplicar per 16 els interessos dels diners que demana prestats al Banc Central Europeu (BCE) per prestar-los, al seu torn, a les comunitats autònomes a través d'instruments com el fons de liquiditat autonòmic (FLA). Així, Junqueras ha explicat en declaracions a RAC-1, si fins a aquest dijous l'interès fixat pel BCE era del 0,05%, el Govern de Mariano Rajoy, a través del Ministeri d'Hisenda, l'eleva fins al 0,834% en els préstecs que fa a les administracions subestatals.

"L'Estat espanyol, a través d'aquest mecanisme d'emissió de deute, obté recursos", ha afegit el número dos del Govern, que ha quantificat en 380 milions d'euros els interessos que paga la Generalitat pel FLA acumulat des del 2012. "Resulta que l'efecte d'aquesta multiplicació és molt més gran que tot el pla de xoc social", que puja a 270 milions, segons l'acord entre Junts pel Sí i la CUP.

Així mateix, el vicepresident ha confiat que ara que el BCE ha reduït al 0,00% els interessos, això s'apliqui sobre els crèdits que l'Estat espanyol amb les comunitats.

Per una altra part, Junqueras ha desmentit el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que aquest dijous va assegurar que estudiaria un "avançament" a la Generalitat de part de la liquidació d'impostos que li correspon rebre a Catalunya al juliol per l'estimació a la baixa d'ingressos que va fer el Govern central el 2014. Segons ha explicat, el ministeri argumenta que aquests diners es liquiden al cap de dos anys i que es fa al juliol, i no al gener, perquè és el que fan "habitualment". El que va reclamar Junqueras a Montoro en una conversa telefònica mantinguda aquesta mateixa setmana, ha afegit, és que prorrategi els 1.400 milions deguts per l'Estat entre els 12 mesos de l'any i entregui a la Generalitat la part corresponent al gener i al febrer.

LA REUNIÓ AMB GUINDOS

Junqueras també ha confirmat que en la reunió que va mantenir amb el ministre d'Economia, Luis de Guindos, a l'aeroport del Prat tots dos van coincidir en la conveniència de transformar els crèdits a curt termini que té la Generalitat a crèdits a llarg termini. No obstant, per poder fer aquesta modificació és necessària l'autorització del Govern espanyol. El vicepresident ha explicat que la cita va tenir lloc després d'una trucada que ell mateix va fer al ministre.

Notícies relacionades

No obstant, el titular d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha assegurat que la trobada entre Junqueras i Guindos es va produir per l'existència d'una "amenaça d'una nota d'una agència de qualificació que anava a declarar el 'default' (fallida)" de Catalunya i que hauria provocat "un problema seriós en els mercats financers".

En declaracions a TVE, Margallo ha considerat que, malgrat les crítiques del PPC, era necessària la reunió, i ha subratllat que respon a "l'obligació" del Govern espanyol "d'estar darrere de Catalunya".