Aquests són els protagonistes de la crisi de Podem

La rebel·lió enfronta Iglesias, Errejón, Alegre i Delgado

1
Es llegeix en minuts
IOLANDA MÁRMOL / MADRID

Aquests són els protagonistes de la crisi de Podem: 

PABLO IGLESIAS. Secretari general de Podem

El líder del partit lila ha estat recolzant persones de la seva confiança per encapçalar les primàries als territoris. Els càrrecs ‘oficialistes’ avalats per ell han aconseguit la victòria en la majoria de casos, malgrat que no sempre tenien un perfil carismàtic. És el cas de Luis Alegre. En el procés d'organització del partit s'ha envoltat d'un equip de col·laboradors de confiança que han guanyat pes en detriment dels pròxims a Errejón, amic seu des de la facultat. 

ÍÑIGO ERREJÓN. Secretari de l'àrea política

És el número dos, l'estrateg i director de les campanyes electorals. Podem com a partit és la implementació pràctica de la hipòtesi sobre la qual Errejón estava investigant: l'aplicació a la realitat política espanyola de les tesis populistes d'Ernesto Laclau i Antonio Gramsci. Desenvolupa la seva pròpia teoria de la plurinacionalitat esquivant la tradicional divisió esquerra-dreta i substituint-la pels de dalt i els de baix. Se l'ubica en el sector moderat.

LUIS ALEGRE. Líder dels 'liles' a Madrid

Notícies relacionades

Un dels cinc cofundadors del partit i portaveu de l'organització en els orígens. Va organitzar l'assemblea fundacional de Vistalegre i és de la màxima confiança d'Iglesias. El seu perfil discret i l'escassa projecció pública van fer necessari que la direcció es bolqués en les primàries autonòmiques per donar-li suport, el 2015, quan va guanyar per la mínima l'anticapitalista Miguel Urbán. No va ser candidat al 20-D per preservar la seva plaça a la Universitat Complutense. 

EMILIO DELGADO. Exsecretari a la regió de Madrid

Afí a Errejón a Madrid. Dimiteix dilluns passat del càrrec orgànic --no com a diputat de l'Assemblea-- per desavinences amb Alegre. L'acusa de falta d'acció política, d'estar desaparegut, de deixar la direcció sense rumb,  en un document obert que fa esclatar la polèmica i que els pròxims a Iglesias consideren una provocació. Les seves queixes recullen el malestar de les bases i altres dirigents. Aquest gest ha sigut recolzat per la dimissió de nou càrrecs més.