El dret a decidir, el pilar de la futura Constitució catalana

Una quinzena d'entitats treballaran en 14 àmbits temàtics

Catalunya Sí que Es Pot assisteix a la convenció del procés constituent

Presentació de la Convenció Constituent Ciutadana de Catalunya (CCCC) al paranimf de la facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona, aquest dissabte.

Presentació de la Convenció Constituent Ciutadana de Catalunya (CCCC) al paranimf de la facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona, aquest dissabte. / RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts

La plataforma Reinicia Catalunya, que aglutina una quinzena d'entitats, ha presentat aquest dissabte la Convenció Constituent Ciutadana de Catalunya, un marc de deliberació que vol ser la primera fase de l'anomenat procés constituent. Un procés que, segons els seus impulsors, és obert i transparent i on tenen cabuda els ciutadans i les entitats que volen el "dret a decidir". 

En els documents explicatius de la convenció consta que la síntesi i priorització de les propostes finals sorgides per consens acabarà amb l'elaboració de dos textos que seran entregats al Parlament. Per un costat, un "llibre verd" amb "propostes de país" que "desborden l'estricte marc constitucional ", però que poden servir de guia per a futures lleis. I, per un altre, "un informe constitucional" que seria la base d'una futura Carta Magna catalana.

Reinicia ha presentat el projecte amb l'objectiu que partits i entitats favorables al dret a decidir però no obertament independentistes puguin "unir-se" al procés constituent i participar en la fase de deliberació sobre una eventual Constitució catalana en un període d'entre un any i 18 mesos.

Notícies relacionades

Unes 250 persones i 45 entitats representades han participat en un acte celebrat al Paranimf de la Facultat de Medicina, al recinte de l'Hospital Clínic de BarcelonaEntre els assistents destacava la presència, entre altres, de l'expresident del Parlament i president del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, Joan Rigol; els presidents d'ANC i Òmnium Cultural; la representant de Procés Constituent, Teresa Forcades; el cap parlamentari de Catalunya Sí Que es Pot (CSQP), Lluís Rabell, el president del Consell Assessor per a la Transició Nacional, Carles Viver Pi i Sunyer, o el coordinador nacional d'Esquerra Unida i Alternativa (EUiA); Joan Josep Nuet.

LA PRIMERA FASE

Amb un pla de treball marcat per un període d'un any a 18 mesos, la convenció té com a punt de partida 14 àmbits temàtics: 'Drets i deures'; 'Benestar'; 'Salut'; Educació '; 'Ciutadania'; 'Cultura'; 'Comunicació'; 'Coneixement'; 'Medi ambient'; 'Política'; 'Justícia'; 'Seguretat'; Economia' i 'Internacional'. De fet, després de la presentació s'han constituït els grups de treball per començar a marcat els punts essencials a debatre. El pas següent serà estendre el debat a tot el territori.