LES PORTADES DE LA PREMSA

'Sánchez fa història', es delecta 'La Razón'; 'Torn per a la gran coalició', proclama l''Abc'

Els tres diaris de dretes madrilenys reclamen editorialment l'acord de govern PP-C's-PSOE mentre que EL PERIODICO el tem

'El País' i 'La Vanguardia' únicament demanen evitar les urnes, mentre que l''Ara' considera que ja hi ha poc marge per no repetir les eleccions

portada-razon-05-03-2016

portada-razon-05-03-2016

4
Es llegeix en minuts
Xavier Campreciós
Xavier Campreciós

Periodista

ver +

Els titulars de les portades de les primeres edicions de la premsa de Madrid i Barcelona d'avui sintetitzen les idees essencials d'aquesta hora política d'Espanya. El fracàs de Pedro Sánchez al no aconseguir la investidura per majoria simple en segona votació revela una situació de bloqueig ('Ara') i d'incertesa (EL PERIÓDICO) que inicia un compte enrere ('El Punt Avui', 'La Vanguardia') de dos mesos per repetir les eleccions ('El Mundo', 'El País') si no s'investeix abans un president d'un govern necessàriament de coalició.

Això són els punts bàsics. No obstant, els dos diaris conservadors de la capital del regne ho salpebren a la seva manera. 'Torn per a la gran coalició' que el PP de Mariano Rajoy vol comandar amb el suport de PSOE i Ciutadans, diu l''Abc'. 'Sánchez fa història', es delecta 'La Razón' per subratllar que el secretari general del PSOE és el primer candidat que no surt investit ni en primera ni en segona votació des de la mort del dictador Franco

SÁNCHEZ DIMISSIÓ, DIU MARHUENDA  

La delectació del rotatiu que dirigeix Francisco Marhuenda, el més afí a l'actual inquilí en funcions de la Moncloa, no es queda en la informació. L'editorial de 'La Razón' és doble, es titula 'Sánchez passa a la història'. Comença així: "Pedro Sánchez pasará a nuestra historia política reciente por ser el primer candidato a la presidencia del Gobierno que no consigue salir investido. No era fácil, lo admitimos, pero ahora hemos comprobado que era imposible, y Sánchez lo sabía. Este hecho sería suficiente para que el secretario general del PSOE desistiera de su intento de alcanzar la Moncloa en varias legislaturas, incluso para poner su cargo a disposición del partido". I aquesta és l'última frase: "El lunes volverán las negociaciones, pero esperamos que se basen en hechos reales y no en la necesidad de la supervivencia política".

QUE S'EMPASSIN EL RANCOR

El director de l''Abc', Bieto Rubido, insta Rajoy, Sánchez i Rivera perquè s'empassin el rancor i assumeixin que aquesta és una oportunitat per als valents i es posin mans a l'obra per tirar endavant Espanya. D'això va també l'editorial doble. Titulars: "Rajoy i l'hora de la gran coalició. El candidat del PP ha d'iniciar immediatament un esforç molt més intens i profund per buscar els suports de PSOE i Ciutadans. Espanya necessita una gran coalició a l'alemanya, un Govern encapçalat per la força més votada i que integri les altres dues formacions constitucionalistes". I el text subratlla tant 'els límits de Ciutadans' com presenta 'Podem com un soci que no hi cap en una democràcia occidental'.

DE LA TRANSICIÓ

El primer editorial d''El Mundo' ('Encara és possible un acord entre PP, PSOE i Ciutadans', es titula) reclama que, després del fracàs de PSOE i C's, abans de repetir les eleccions aquests dos partits negociïn amb el PP un programa de govern ambiciós i que deixin per al final el repartiment de les quotes de poder i la identitat dels que governaran. "Tant de bo -acaba el text amb gest a Albert Rivera, èmul d'Adolfo Suárez- els diputats tinguessin el mateix esperit de concòrdia i la generositat que van sustentar la transformació d'una dictadura en una democràcia fa 40 anys".

IGLESIAS, A PROP DEL RIDÍCUL 

'El País', per la seva banda, dedica al fracàs d'investidura de Sánchez l'editorial curt, i crida a evitar les noves eleccions -aquest és el títol- i es limita a instar "els líders polítics a fer un esforç real per aconseguir un acord que permeti la governabilitat", després d'haver aplaudit PSOE i C's per haver intentat formar govern i haver criticat PP i Podem per haver "bloquejat aquesta possibilitat, en el cas de Pablo Iglesias amb una posada en escena pròxima al ridícul".  

TRES EDITORIALS A BCN 

A Barcelona, l'editorial de l''Ara' ressalta aquestes idees en els titulars: "El tacticisme guanya el debat d'investidura. Espanya es troba en una situació de bloqueig inèdita, amb poc marge per evitar eleccions".

L'editorial de 'La Vanguardia' fa vots "per una negociació fructífera" -títol- després la investidura fallida, que no ha sigut una experiència feliç" i emplaça els partits perquè redoblin els seus esforços negociadors.

Finalment, el d'EL PERIÓDICO ('Tràmit abans de tornar a començar') destaca que 'Rajoy, amb el seu dur discurs, va fer la impressió de donar Sánchez per amortitzat, a l'espera d'un altre interlocutor'. Doncs ja hem tancat el cercle, perquè això és precisament el que desitja i vol ‘La Razón’, ¿oi? Per cert, aquí teniu l'editorial íntegre d'EL PERIÓDICO.

              

TITULARS DE PORTADA

El País

"El fracàs de Sánchez acosta la possibilitat d'unes altres eleccions"; "La policia sabia des del 2011 les irregularitats del canal d'Isabel II"; "Lula, detingut unes hores per respondre per la corrupció a Petrobras"; "Escàndol en la ciència espanyola pel suposat frau d'una investigadora"; "Michael Hayden, exdirector de la CIA i la NSA: 'Si Trump governés, jo estaria espantat'".

El Mundo

"El fracàs de Sánchez inicia el compte enrere cap a les eleccions"; "La detenció de Lula per corrupció enfonsa un símbol de l'esquerra"; "Slim llança una OPA per obtenir el control total de FCC".

Abc

"Torn per a la gran coalició".

La Razón

"Sánchez fa història"; "La Policia interroga Lula per la corrupció de Petrobras"; "Slim llança una opa pel 100% de FCC".

Ara

"Bloqueig"; "Lula, arrestat pel cas de corrupció de Petrobras"; "50 anys de caputxinada".

El Punt Avui

"Compte enrere"; "El control fronterer a Europa, fins al 2017"; "Catalunya lidera la creació d'empreses"; "El sostre de vidre dels museus".

La Vanguardia

"Comença el compte enrere"; "S&P estudia degradar més el ràting de la Generalitat pels impagaments"; "La policia interroga Lula per corrupció"; "Noves esperances contra el càncer".

Notícies relacionades

EL PERIÓDICO

"El ‘no’ a Sánchez sumeix en la incertesa Espanya"; "Lula: l'ombra de la corrupció taca l'expresident brasiler"; "El futur sud-coreà del Barça"; "Aterren 10.000 estudiants americans".