La pugna per la iniciativa

Sánchez i Rajoy es disputaran el focus mediàtic i el control de l'agenda en la segona fase de negociacions

El líder socialista s'avança al popular i pacta amb C's convocar conjuntament partits i organitzacions socials

tecnicomadrid32757545 madrid  12 02 2016   pedro s nchez  psoe  y marian

tecnicomadrid32757545 madrid 12 02 2016 pedro s nchez psoe y marian

3
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

Pedro Sánchez ha intentat convertir-se en president del Govern. No ho ha aconseguit. Carrega dos ‘no’ del Congrés a les espatlles. No obstant, és innegable que ha revitalitzat la seva imatge pública dins i fora del seu partit, mantenint el control del focus mediàtic durant diverses setmanes. Per a desesperació de molts càrrecs populars, tot s'ha de dir, incapaços d'entendre com el seu cap de files va renunciar fa setmanes voluntàriament a aquella oportunitat. Sánchez, amb el pitjor resultat del PSOE en unes generals i la gosadia d'intentar una investidura que ja s'endevinava complicadíssima políticament i aritmèticament, ha aconseguit fins ara silenciar la desconfiança d'un bon grapat de barons i figures il·lustres del socialisme. Cap a la seva estratègia i cap al seu propi lideratge. De moment, és el cap dels del puny i la rosa. I cada dia que passi conservant l'aura de ‘presidenciable’ -encara que tal senya d'identitat tingui una fragilitat notable pels seus escassos escons i la resistència de Podem a donar-li la clau de La Moncloa-,  perd força la hipòtesi que algun company (companya) tracti d'arrencar-li els galons de soca-rel perquè no renovi com a candidat en una hipotètica repetició d'eleccions.

Sens dubte el líder del PSOE és conscient del rèdit polític que ha sabut treure'ls a dues votacions frustrades i els seus prolegòmens negociadors. I no volen deixar d'agafar-se a aquesta clau. A més de l'oportunitat d'arribar al govern, es juguen en part el seu propi futur en això, en l'aconseguir conservar la iniciativa una vegada passada la setmana dels Plens d'investidura.

Sánchez és conscient  del rèdit que ha tret a l'intent d'investidura i els seus prolegòmens 

I en això estan, sense donar-se una pausa: dissabte al matí, sense anunci previ, els equips de negociació de socialistes i Ciutadans es van reunir al madrileny Círculo de Bellas Artes. ¿Per a què? Per analitzar el que havia succeït al Parlament i, de passada, fer evident que no renuncien a la iniciativa i el protagonisme guanyats en les últimes jornades. Així, han decidit iniciar una segona ronda de contactes amb partits i organitzacions socials per, “conjuntament” i no per separat, tractar de sumar suports al seu pacte. Sense descartar incloure nous punts o poder reformular-ne alguns (una de les condicions que posa el PNB per a un acostament, per exemple). És d'esperar que aquesta nova iniciativa no agradi a conservadors, com no complau a PodemPodem, que no accepta convertir la taula  ‘a quatre’ (PSOE, Podem, IU i Compromís) que pensaven ressuscitar en una ‘a cinc’, per deixar una cadira a Albert Rivera.

LÍMIT, DOS DE MAIG                                                   

més lent,  de guanyar protagonisme pensant en el seu propi partit i repetició d'eleccions

Els populars, pel seu costat, també han fet les seves anàlisis i, com els socialistes, entenen que amarrar aquesta cobejada iniciativa –amb la quota mediàtica i d'arrossegament en l'opinió pública que comporta- és fonamental ara. La pugna amb el PSOE està servida. S'inicia una segona fase d'aquest ‘impàs’ en la vida política marcada per la guerra d'entrevistes, reunions i intervencions. Especialment després d'haver notat en el PP la crítica de propis i estranys a la decisió de Mariano Rajoy de no intentar ni tan sols negociar amb C's o pressionar més el PSOE i els seus cercles abans o després de declinar l'oferta del Rei per a la investidura.

Notícies relacionades

Sánchez i Rajoy tractaran de protagonitzar les pròximes jornades. Marcar l'agenda. Treure l'adversari de la pista. Donar la imatge que mouen fitxa per ser el president. O com poc mantenir viva l'activitat davant l'expectativa que hi hagi eleccions en quatre mesos. Això sí, Rajoy serà fidel al seu ritme: fins dimarts no està previst que reuneixi el comitè de direcció popular per dissenyar una agenda d'estratègia. Mentrestant, s'improvisa i es reacciona als passos que va fent l'adversari, sobre l'eix que el fracàs de Sánchez ha de tornar al PP el que creu seu. “La nostra oferta al PSOE per governar segueix en peu. Jo li demano que no actuï com el gos de l'hortolà i si no vol recolzar, almenys que deixi governar a qui va guanyar les eleccions i té més vots”, va subratllar aquest dissabte el líder conservador des de Salamanca.

Amb aquest panorama de fons, el president del Congrés, Patxi López acudirà dilluns a despatxar amb el Rei. A més de comunicar oficialment el fracàs de la investidura de Sánchez, és esperable que analitzin escenaris. Felip VI té potestat per convocar els grups quan ho cregui oportú, a fi d'explorar si val la pena intentar una altra investidura abans de tirar la tovallola i, amb el límit del 2 de maig, sotmetre Espanya a altres eleccions admetent la incapacitat dels seus polítics per adaptar-se a la nova política. La que no convida, sinó que obliga a entendre's.