40 ANIVERSARI DE LA MASSACRE

Bronca per la matança de Vitòria a la Cambra basca

L'assassinat de cinc treballadors el 1976 a mans de la Policia provoca un enfrontament entre EH Bildu i el PP

El representant d'UPD Gorka Maneiro ha sigut expulsat, i els populars han optat per abandonar la sala

Bronca per la matança de Vitòria a la Cambra basca

EFE / DAVID AGUILAR

2
Es llegeix en minuts
Aitor Ubarretxena
Aitor Ubarretxena

Periodista

ver +

El debat sobre la matança de treballadors del 3 de març de 1976 a Vitòria ha provocat un greu intercanvi d'insults a la Cambra basca. Els parlamentaris d'EH Bildu i el PP han intercanviat desqualificacions, i la tensió ha culminat amb l'expulsió del portaveu d'UPD, Gorka Maneiro, i l'abandonament de la sala dels representants populars.

EH Bildu ha portat a la Cambra, en el 40 aniversari dels fets en què cinc treballadors van ser assassinats per la Policia, una moció per debatre la situació de les víctimes. En la seva intervenció, el parlamentari independentista Julen Arzuaga ha lamentat que els fets, que van tenir lloc després de la mort de Franco, mai hagin sigut investigats. De la mateixa manera, ha al·ludit als atacs que han patit aquesta setmana els tres monòlits aixecats en memòria dels cinc obrers morts, amb pintades vermelles i grogues realitzades per desconeguts. En una de les obres atacades ha aparegut un adhesiu de la Falange Española.

La tensió s'ha desfermat quan Arzuaga ha comparat els parlamentaris actuals del PP amb la Falange. "Manuel Fraga, Iñaki Oyarzábal, Carmelo Barrio, Falange… No són sinó expressions d'una mateixa realitat política", ha afirmat des de la tribuna. Immediatament, des de la bancada popular s'han llançat veus de desaprovació, i el parlamentari del PP Javier Ruiz Arbulo li ha cridat "terrorista" al dirigent 'abertzale'. La presidenta del Parlament basc, la penabista Bakartxo Tejería, li ha reclamat fins en nou ocasions que retiri aquesta acusació, i finalment hi ha accedit.

Especialment aïrat s'ha mostrat el parlamentari d'UPD Gorka Maneiro, que ha impedit que Arzuaga continués en el seu torn de paraula mentre afirmava que les seves declaracions eren “intolerables”. Després de diversos minuts de confusió, finalment Tejería ha optat per expulsar-lo, i els representants del PP han decidit abandonar la sessió durant uns minuts.

TENSIÓ ENTRE EL PP I EL PNB: "CORRUPTES" I "FEIXISTES"

Notícies relacionades

El Parlament basc ha viscut aquest dijous una jornada especialment complicada, ja que també hi ha hagut un altre enfrontament, aquesta vegada entre el PP i el PNB, en el debat sobre la concertació de preus entre vuit empreses adjudicatàries del servei de menjadors escolars bascos. El mes passat, l'Autoritat Basca de la Competència va imposar una multa històrica de 18 milions d'euros a aquestes empreses per considerar que entre el 2003 i el 2015 van pactar per repartir-se el multimilionari contracte del Govern Basc per servir els menús dels col·legis públics.

Durant la sessió, el parlamentari popular Oyarzábal ha denunciat que es tracta d'un cas de "corrupció", mentre que des del PNB Juan Antonio Arieta-Araunabeña ha replicat que el PP està "ple de porqueria", i que, en lloc de "netejar-la", tracta de "tacar la resta". A més, ha acusat Oyarzábal d'actuar "en la millor tradició feixista" i de forma similar al ministre de Propaganda nazi Joseph Goebbels, per tractar de buscar una conducta irregular "on no hi és".