Rivera demana la jubilació de Rajoy però intentarà atraure el PP al pacte

El líder de C's empara Sánchez i carrega contra el líder conservador per la corrupció

La força taronja intentarà després de la investidura negociar amb els conservadors

dcaminal33017275 madrid  02 03 2016 pleno de investidura de pedro s160302122114

dcaminal33017275 madrid 02 03 2016 pleno de investidura de pedro s160302122114 / Juan Manuel Prats

4
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Després de tensos cara a cara amb Mariano Rajoy i Pablo Iglesias, Pedro Sánchez va trobar la pau i el confort a l’espatlla d’Albert Rivera, el seu únic soci de moment. El segon exponent de l’anomenada nova política, com Iglesias, va debutar al Congrés apel·lant, un altre cop, a l’esperit de la transició. I, a més a més, va actuar com a fidel escuder del socialista amb atacs a PP i Podem i, singularment, al president en funcions, a qui va donar per amortitzat i va demanar al seu partit que el jubili.

En una primera intervenció, va considerar que el cap dels populars «no és creïble» i no pot «encapçalar el nou projecte» perquè fins ara s’ha negat a emprendre les reformes per les quals advoca Ciutadans, singularment en matèria de regeneració democràtica. Però en una segona al·locució, entre crits de «traïdor» de la bancada popular, Rivera, en un to encara més dur que l’utilitzat per Sánchez en aquesta matèria, va recordar els «cistells podrits» i el presumpte ús de «lingots d’or» i l’actuació com a «banda organitzada» del PP valencià.

Albert Rivera

LÍDER DE CIUTADANS

"Facin una reflexió, netegin i regenerin perquè si no els votants del PP pensaran que el seu partit no és capaç de liderar la lluita contra la corrupció"

Per això, va sentenciar que Rajoy no pot ser «flagell» de la corrupció perquè «no ha netejat casa seva». I va demanar als populars que «siguin valents per netejar i tallar pel dret» i «facin una reflexió, netegin i regenerin» per no perdre més votants.

Rivera, no obstant, va oferir la mà a tots aquells dirigents conservadors «dignes, decents i competents», que veuen amb bons ulls les reformes contingudes al document programàtic pactat entre Ciutadans i el PSOE, perquè se sumin al pacte a dos i permetin una «nova etapa política». El líder taronja va dir que es conforma que conservadors o podemistes s’abstinguin i no «bloquegin» que hi hagi un Govern de centreesquerra a Espanya.

En aquesta línia, fonts de Ciutadans avancen que el seu full de ruta passa per, una vegada superada la investidura, tornar-se a reunir amb els socialistes per intentar pactar els passos a seguir. La força taronja, per la seva part, preveu intentar sumar el PP a l’acord, perquè el seu «compromís és amb un programa, no amb un candidat», segons expliquen dirigents de la força emergent. Entre els conservadors, la duresa utilitzada per Rivera va sorprendre, però tot i així fonts de la direcció conservadora consideren que Rajoy intentarà a partir de la setmana que ve alguna mena d’acostament.

ENCÀRRECS A PODEM

Rivera va tenir també encàrrecs per a Podem: va presumir del currículum del seu assessor en economia, Luis Garicano, professor de la London School of Economics, enfront de les tendències bolivarianes de l’homòleg podemista, Javier Monedero. I directament a Iglesias li va recordar les seves paraules de suport a Arnaldo Otegi.

Albert Rivera

LÍDER DE CIUTADANS

"Jo he vingut a parlar sense insults, sense lliçons morals. Hem de refer el projecte". 

De la mateixa manera que Ciutadans ha treballat, sempre, els seus eslògans de campanya en positiu, la intervenció de Rivera va mirar de vendre il·lusió: «Jo he vingut a parlar sense insults, sense lliçons morals. Hem de refer el projecte. Posem-nos les piles i obrim una nova etapa». I va sentenciar: «Com en la transició, aquí no hi ha d’haver ni vencedors ni vençuts». 

DE SUÁREZ I CARRILLO

Després d'invocar explícitament la figura d'Adolfo Suárez (una altra de les seves constants) i implícitament Santiago Carrillo (“els que van arribar de l'exili”), Rivera va apel·lar al diàleg i al pacte. “Vénen mals temps per als que no vulguin negociar”, va assenyalar després de recordar que en 21 països dels 28 de la UE hi ha governs de coalició. I en set, el componen un partit de centre i un d'esquerra. “Com Ciutadans i el PSOE”.

El líder català no va dubtar a posar-se a ell mateix com a exemple quan va dir que podia haver anteposat les diferències que el separen del PSOE al que comparteixen. I va exigir a la resta que actuïn de la mateixa manera: “Pensin menys en la cadira i més en els espanyols, ells són els caps i ens paguen el sou”.

Notícies relacionades

Una intervenció plena de frases que semblaven tretes de manuals de 'coaching' ("jo sóc optimista perquè el contrari no serveix de res") que va tenir el cop d'efecte quan va parlar en català, sense ser cridat a l'ordre ni ser escridassat, per presumir de la seva espanyolitat catalana o catalanitat espanyola, Rivera va afirmar que els catalans sempre han participat de la governabilitat espanyola i s'han compromès amb la reforma de l'Estat.

Així mateix, en castellà, va ratificar el seu compromís amb la Constitució i va asseverar, davant les crítiques del PP per permetre en el pacte amb el PSOE la celebració d'un referèndum encobert, que Ciutadans no permetrà mai la celebració d'una consulta a Catalunya o una declaració unilateral d'independència "perquè la majoria dels espanyols" no estan d'acord amb el dret d'autodeterminació.