Otegi: "El millor 'lehendakari', el poble"

El líder independentista ha abandonat la presó de Logronyo envoltat de simpatitzants, amics i familiars, a més d'una nodrida representació catalana

En la seva primera intervenció, s'ha reivindicat com a pres polític i ha reiterat la seva aposta per la pau

Discurs dArnaldo Otegi al sortir de la presó de Logronyo / AP / ALVARO BARRIENTOS / VÍDEO: ATLAS

Discurs dArnaldo Otegi al sortir de la presó de Logronyo
Sortida dOtegi de la presó

/

2
Es llegeix en minuts
Aitor Ubarretxena
Aitor Ubarretxena

Periodista

ver +

“Ens hi van posar com a bascos, i en sortim com a bascos. Ens hi van posar independentistes, i en sortim independentistes. Ens hi van posar socialistes, i en sortim socialistes”. Arnaldo Otegi s'ha dirigit així al miler de persones que l'han rebut després d'abandonar la presó de Logronyo, on ha complert sis anys i mig de reclusió. Família, simpatitzants, amics i companys de partit l'han rebut com un heroi, entre innombrables mostres d'afecte. L'esquerra 'abertzale' s'ha vist acompanyada per diverses formacions polítiques d'esquerres, com ERC i CUP, i ha demostrat la necessitat que té de recuperar el seu líder amb un acte polític desenvolupat minuts després que recuperés la llibertat, a 200 metres de la porta de la presó.

Molt somrient, amb el puny alçat i amb bon aspecte físic, Otegi ha sortit de la presó per fondre's en una abraçada amb el seu fill Hodei. Immediatament, una multitud l'ha envoltat per intentar saludar-lo, entre crits en favor de la independència i de l'acostament dels presos a Euskadi. Sempre acompanyat de la seva dona i fills, ha arribat fins a l'escenari. Allà, s'ha reivindicat com a pres polític: “Perquè si no ho sóc, no hi hauria tantes càmeres”. També que volgut vestir el moment d'èpica: “Fa sis anys ens van empresonar per fer una aposta per la pau, i vosaltres heu sostingut l'aposta i no heu caigut davant totes les provocacions”. Sense entrar en més precisions de moment, també ha al·ludit a la seva previsible candidatura a 'lehendakari': “Ara s'ha de portar l'aposta fins al final. El millor 'lehendakari' i el millor alcalde, el poble".

A l'exterior de la presó l'estaven esperant dirigents de l'esquerra 'abertzale' com Hasier Arraiz, Rufi Etxeberria, Joseba Permach, Pernando Barrena i Arkaitz Rodríguez. Especialment nodrida ha sigut la representació política catalana, entre la qual es troben el senador d'ERC Santi Vidal, la diputada de la CUP Anna Gabriel, l'exdiputat David Fernández, l'advocat August Gil Matamala, i el músic i diputat per Junts pel Sí Lluís Llach. I també ha sigut molt visible la representació política i sindical andalusa, que ha col·locat les seves banderes just a la sortida del penal.

SETMANA DE REBUDES

Notícies relacionades

Aquesta benvinguda a Otegi, igual que la prevista aquesta tarda a Elgoibar (Guipúscoa) i el macroacte de dissabte al Velòdrom d'Anoeta de Sant Sebastià, han sigut possibles després que el jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco permetés la seva celebració, encara que va ordenar a l'Ertzaintza i a la Delegació del Govern espanyol a Euskadi que vigilessin el seu desenvolupament per evitar la comissió de delictes d'enaltiment del terrorisme. De fet, l'acte d'avui ha estat controlat per efectius de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional.

Poc després de les 9.30 hores, Otegi ha abandonat amb la seva família els voltants de la presó de Logronyo per emprendre el camí de tornada cap al seu domicili a Elgoibar, localitat on tot està preparat per celebrar a partir de les 18.30 hores un nou acte d'acollida, que combinarà reivindicació política amb actuacions musicals.