El Govern rebateja la conselleria d'Exteriors per evitar un veto del TC

Romeva sosté que el canvi no frena cap objectiu del seu departament

L'Executiu de Puigdemont crea nous organismes per desenvolupar l'autogovern

 

  / DANNY CAMINAL

1
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

El Govern ha decidit finalment canviar el nom de la nova conselleria d'Exteriors per evitar un possible veto del TC, que ha suspès part de les funcions d'aquest departament. Passarà a denominar-se Conselleria d'Afers i Relacions Institucionals, Exteriors i Transparència. Una modificació que el titular del departament, Raül Romeva, ha argumentat en la necessitat de blindar la conselleria davant del recurs del Govern del PP, que "no té cap base, ni justificació, només busca parar-nos. Aquesta alteració, que no és un canvi substancial, en el nom ens permetrà seguir endavant sense quedar atrapats per aquesta argúcia legal que el TC va intentar".

Notícies relacionades

Malgrat que el president Carles Puigdemont va sostenir que no es tocaria ni una coma ni es posaria "típex" al nom que defineix la conselleria, finalment s'ha decidit canviar-ne el nom, tot i que Romeva ha insistit una vegada i una altra que no desistirà de mantenir les funcions del seu Departament. "La decisió està presa per voluntat de no parar-nos, el plantejament del TC, un òrgan jurídicament molt qüestionable –s'ha convertit en un instrument polític- és una modificació menor per mantenir intacte el nostre treball, dia a dia, i ens garanteix continuar endavant”.

Noves estructures sobre l'autogovern

En la línia de mostrar múscul i mantenir el full de ruta sobiranista, el Govern ha decidit avui crear noves estructures per impulsar l'anomenat full de ruta. A Presidència es crea la secretaria per al desenvolupament de l'autogovern i l'Institut d’Estudis Autonòmics passa a denominar-se Institut d’Estudis de l’Autogovern; i en l'àrea de Vicepresidència es crea l'oficina per a la millora de les institucions d'autogovern. El director de l'Oficina per a la Millora de les institucions d'Autogovern serà Josep Maria Reniu, membre del Consell Assessor per a la Transició Nacional. L'IEA canvia de nom però al capdavant de l'organisme hi segueix Carles Vivier i Pi-Sunyer.

Crítiques al pacte PSOE-CiutadansPer una altra part, la portaveu i consellera Neus Munté ha criticat el pacte entre el PSOE i Ciutadans pel que fa a l'autogovern català. "Són plantejaments antics, tancats, que no resolen absolutament res respecte de la situació de Catalunya, és un rebuig absolut a un referèndum quan el 80% n'és favorable a Catalunya, és un plantejament d'esquena a Catalunya i no representa cap novetat respecte de la posició del Govern del PP, cap canvi de lògica, però estarem expectants a aquesta sessió del debat d'investidura”.