Sánchez ofereix un acord a Podem perquè se sumi a la seva aliança amb Ciutadans

Els socialistes traslladaran aquest dilluns a Iglesias, IU i Compromís la seva proposta, que anirà "molt més enllà" del pacte amb Rivera

El comitè federal del PSOE ratifica l'estratègia negociadora del candidat

tecnicomadrid32992562 madrid 2902 2016  politica comite federal del psoe

tecnicomadrid32992562 madrid 2902 2016 politica comite federal del psoe

1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez ha anunciat aquest dilluns que al llarg del dia traslladarà una oferta “d'esquerres” a Podem, Compromís i IU perquè se sumin a l'aliança entre el PSOE i Ciutadans. “A les forces d'esquerra els oferirem un acord, que serà coherent amb el pacte amb Ciutadans i serà valent en les polítiques d'esquerra. Un acord que vagi molt més enllà sobre emergència social, drets laborals, lluita contra el canvi climàtic, igualtat de gènere, regeneració democràtica i refugiats. Per nosaltres no serà”, ha dit el líder i candidat socialista al començament del comitè federal del partit, que ratificarà els resultats de la consulta celebrada dissabte passat, en què gairebé el 80% dels militants que hi van participar van donar el vistiplau al pacte amb Albert Rivera.

L'aspirant del PSOE comença el seu ple d'investidura aquest dimarts, però el dia clau serà divendres o dissabte, quan es voti per segona vegada la seva candidatura a la Presidència del Govern. En aquesta ocasió necessita majoria simple per arribar a la Moncloa, cosa de què ara es troba molt lluny: l'acord amb Ciutadans només suma 130 diputats.

“És cert que l'acord amb Ciutadans no suma en escons, ja ho sabíem. Però és un bon primer pas per avançar i canviar el sistema polític. És veritat, som dos partits amb ideologies i programes diferents. Ells són de centredreta i nosaltres de centreesquerra. Però l'important d'aquest acord és que tots dos hem deixat de banda allò que ens diferencia. I hem pogut arribar a acords en 200 millores per als espanyols”, ha explicat Sánchez durant la seva breu intervenció davant el màxim òrgan del seu partit entre congressos.

INICIATIVA PERSONALITZADA

Notícies relacionades

Al llarg d'aquest dilluns, les forces d'esquerra, que demanen un Govern de coalició i fins ara no han vist amb bons ulls l'aliança entre Sánchez i Rivera, rebran l'oferta del PSOE. Els destinataris d'aquesta iniciativa seran Podem, els seus satèl·lits territorials (En Comú Podem a Catalunya i En Marea a Galícia), Compromís i IU. La preposada serà a grans trets la mateixa, però tindrà algunes especificitats, d'acord amb les diferències programàtiques d'aquestes forces.

Els socialistes, en qualsevol cas, veuen difícil que Pablo Iglesias, líder del partit morat, se sumi a aquesta iniciativa. Creuen que la negociació amb Podem no avançarà fins després del fracàs de Sánchez en la investidura. En aquest cas, el candidat socialista tindria dos mesos de temps per tancar un pacte, abans de la convocatòria de noves eleccions.