Sánchez defensarà una nova entesa entre Catalunya i Espanya

El candidat es comprometrà a recuperar inversions i activar la comissió Estat-Generalitat

El líder socialista intenta sense èxit atraure Podem amb una oferta d'última hora

undefined32992577 madrid 2902 2016  politica comite federal del psoe160229203323

undefined32992577 madrid 2902 2016 politica comite federal del psoe160229203323 / Agustin CATALAN

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Miquel Iceta, primer secretari del PSC, ha demanat aquest dilluns a Pedro Sánchez, durant el comitè federal dels socialistes, que en el ple d'investidura que comença aquest dimarts i s'acaba divendres “es produeixi una oferta de diàleg, negociació i pacte” a Catalunya. El candidat del PSOE té pensat un gest d'aquesta mena. Sánchez, segons fonts del seu entorn, vol dedicar una part important deldiscurs al Congrés al conflicte territorial: assenyalant que és precisament “diàleg” el que ha faltat aquests últims anys en les relacions entre el Govern central i la Generalitat, aturant-se en el “desacord” d'una part de la societat catalana i reconeixent que hi ha “raons” per a aquest sentiment.

No es quedarà aquí. Dirà que aquesta situació pot canviar, sempre dins de la Constitució, i que si ell arriba a la Moncloa, cosa que sembla difícil que es produeixi aquesta setmana ja que només compta amb el vot a favor de Ciutadans i el rebuig de Podem i el PP, defensarà una “nova entesa” entre els catalans i la resta d'espanyols.

Sánchez, continuen els seus col·laboradors, llançarà diverses ofertes. D'una banda, reactivar la comissió bilateral Estat-Generalitat, que no es reuneix des del juliol del 2011, i estudiar les 23 propostes que Artur Mas va entregar a Mariano Rajoy el 2014 i van quedar sense resposta. De l'altra, atendre reivindicacions del Govern català com un millor finançament de la llei de dependència, l'increment del pressupost per a polítiques actives d'ocupació, la derogació de la reforma local i la LOMCE i la recuperació dels fons per al programa de desenvolupament rural. I per últim, la reforma de la Constitució, assumpte al qual els socialistes van dedicar pàgines del programa electoral i que gairebé no apareix en el seu pacte amb Ciutadans, un partit que Iceta ha acusat durant la cimera socialista (dos dies després de la consulta a la militància sobre l'acord amb Albert Rivera, que a Catalunya va comptar amb una participació del 31%, 20 punts per sota de la mitjana espanyola) de basar-se en l'“anticatalanisme primari”.

UN MOVIMENT IMPROBABLE

Al PSOE, mentrestant, continuen sense sortir-li els comptes: només suma 130 diputats, els seus i els de Ciutadans, i sabia que ho tenia molt difícil perquè Podem es mogués a curt termini de l'anunciat vot en contra al suport o abstenció a la investidura Sánchez. Però volia intentar-ho, o almenys donar la imatge que ho ha intentat. “Proposarem a totes les forces d'esquerres un acord que serà coherent amb el que hem firmat amb Ciutadans i que serà valent, en el sentit que anirà molt més enllà en aquelles accions i polítiques d'esquerra que es mereixen els espanyols”, ha anunciat Sánchez en la seva breu intervenció davant el comitè federal.

De les dues virtuts que el candidat ha atorgat a la seva proposta, coherència i valentia, els destinataris de la iniciativa únicament han subscrit la primera. El PSOE té un marge de maniobra estret després del seu pacte amb Ciutadans; qualsevol oferta a altres grups ha de ser compatible amb el document signat amb Rivera. Així que els socialistes han enviat escrits diferents a Podem, En Comú Podem, Compromís, En Marea i IU, que bàsicament es limiten a reproduir, amb algun canvi menor, sobretot semàntic, i obviant mesures polèmiques (com l'eliminació de les diputacions i el contracte laboral “estable i progressiu”), el contingut de l'aliança amb el partit taronja.

LES INICIATIVES

A Podem, el PSOE li ha oferit publicar la identitat dels defraudadors de més de 30.000 euros. A En Marea, mesures de protecció del sector pesquer. A IU, derogar, en comptes de revisar, com posava en l'acord amb Ciutadans, els articles de la controvertida ‘llei mordassa’ que han sigut recorreguts davant el Tribunal Constitucional. A Compromís, tenir en compte l'augment els últims anys del deute valencià a través del FLA. I a En Comú Podem, aprovar una norma que “defensi i promogui a tot Espanya totes les llengües com a patrimoni cultural”, complir amb “els compromisos pressupostaris de l'Estat recollits a l'Estatut” i una revisió dels objectius de dèficit de Catalunya, igual que de la resta d'autonomies. No hi ha cap menció al federalisme.

Notícies relacionades

“Gràcies per la propina, però potser abans val la pena pagar el sopar”, ha dit el portaveu de la coalició catalana, Xavier Domènech, que ha titllat l'oferta de “clarament insuficient”. “Això no és seriós”, ha escrit a Twitter el líder de Podem, Pablo Iglesias, un missatge que Sánchez ha contestat així: “No és seriós que segueixi Rajoy”. No sembla el millor ambient per negociar, i tant IU com Compromís també han anunciat que no es movien del rebuig a la investidura del candidat socialista. Ciutadans, per la seva banda, ha assegurat que no veia incompatibilitats entre el seu acord i l'oferta a les forces d'esquerra.

Els socialistes albergaven poques esperances que Podem i la resta canviessin d'actitud. “Ho havíem d'intentar”, assenyalen fonts de l'executiva, que donen per gairebé segur que hauran de tornar a conversar amb Iglesias després de la segona votació de la investidura de Sánchez, divendres. En la primera, dimecres, es requereix majoria absoluta; en la segona, majoria simple. Tindran dos mesos per intentar arribar a un acord, abans de la convocatòria d'eleccions, temps en què insistiran que estar en contra de Sánchez implica anar de bracet amb el PP. “És indultar políticament Rajoy”, ha dit el seu portaveu parlamentari, Antonio Hernando.