El PSOE ofereix a Catalunya una llei sobre el plurilingüisme i complir les inversions de l'Estatut

La proposta dels socialistes als grups d'esquerra és molt similar al seu pacte amb Ciutadans

tecnicomadrid32992625 madrid 2902 2016  politica comite federal del psoe

tecnicomadrid32992625 madrid 2902 2016 politica comite federal del psoe

1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez ha anunciat aquest dilluns, durant el comitè federal del PSOE, un acord a les forces d'esquerra que vagi “molt més enllà” de l'aconseguit per Ciutadans. No obstant, l'oferta a Podem, els seus satèl·lits territorials (En Comú Podem a Catalunya i En Marea a Galícia), Compromís i IU és molt similar al document firmat pel líder socialista i Albert Rivera. Tot i així, textos que el PSOE ha entregat a aquests partits tenen certes singularitats. Algunes de les més importants tenen a veure amb Catalunya.

En el seu escrit a En Comú Podem, els socialistes es comprometen a “aprovar una llei que defensi i promogui a tot Espanya totes les llengües com a patrimoni cultural que ens identifica”, una iniciativa que no apareixia al pacte amb Ciutadans, que es limitava a anunciar la promoció “d'iniciatives legals per al reconeixement de la riquesa cultural que representa la pluralitat lingüística d'Espanya”.

L'acord amb la coalició liderada per Xavier Domènech també incorpora “la revisió del model de finançament autonòmic”, iniciativa que ja estava present en el pacte amb Rivera, així com el “compliment dels compromisos pressupostaris de l'Estat recollits a l'Estatut”, que no apareixia a l'acord amb Ciutadans.

EL SALARI MÍNIM

Notícies relacionades

La resta dels documents no presenten gaires novetats. Tampoc el dirigit a Podem, on per exemple es repeteixen la majoria de les iniciatives laborals acordades juntament amb Ciutadans, cosa que ha criticat el partit morat. La pujada del salari mínim interprofessional, per exemple, es manté en “almenys l'1%”, un percentatge que Podem considera insuficient. 

Els socialistes consideren complicat canviar l'actitud de Pablo Iglesias perquè passi del vot en contra de Sánchez al suport o l'abstenció, abans de la segona votació d'investidura del candidat, que tindrà lloc divendres o dissabte. Però creuen que en els dos mesos que s'obriran des d'aleshores fins a la convocatòria d'eleccions poden arribar a un pacte amb Podem.