El PSOE apel·la a les bases de Podem perquè Iglesias es mogui

"Els seus votants no tenen dubtes per elegir entre Sánchez i Rajoy", assenyala Luena sobre el partit morat

El comitè federal dels socialistes ratifica aquest dilluns la consulta interna i l'acord amb Ciutadans

tecnicomadrid32968102 madrid 28 02 2016           cesar luena mantiene e

tecnicomadrid32968102 madrid 28 02 2016 cesar luena mantiene e

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Malgrat que tot sembla abocat a una investidura fallida de Pedro Sánchez a partir de dimarts, la direcció del PSOE respira tranquil·litat l'endemà de la consulta als seus militants sobre l'acord firmat amb CiutadansCiutadans. Una majoria aclaparadora, del 79%, va aprovar el pacte, que només suma 130 diputats, i la participació va ser superior a la prevista: més de la meitat dels afiliats van anar a votar, si bé a Catalunya el percentatge va baixar fins al 31,3%. El referèndum intern també ha servit a Sánchez per millorar les seves possibilitats de repetir com a candidat si hi ha eleccions, cosa que el PSOE espera evitar atraient Podem cap a l'abstenció o el suport. L'últim missatge dels socialistes, aquest diumenge, va consistir a augmentar la pressió sobre Pablo Iglesias apel·lant a les bases del seu propi partit.

“Espero que els altres, veient la jornada d'ahir, en prenguin nota i s'apliquin per donar veu als militants”, va dir el secretari d'Organització, César Luena, durant una modesta trobada amb afiliats al barri madrileny de Vallecas, feu d'Iglesias. La frase anava dirigida al líder de Podem, a qui Luena es va referir pel seu nom complet per evitar confusions amb el fundador del PSOE. “Vull pensar que Pablo Manuel Iglesias no té dubtes per elegir entre Sánchez i Rajoy, perquè crec que els seus votants no en tenen”, va continuar el número dos dels socialistes.

UNA CITA TRANQUIL·LA

Sánchez encara aquest dilluns un comitè federal que haurà de ratificar els resultats de la consulta. La cita es preveu tranquil·la. Fins i tot els més crítics amb el secretari general descarten un enfrontament en aquests moments, a sol un dia del començament dels seus debats d'investidura. La primera votació serà dimecres. Per ser investit, el candidat necessitaria una majoria absoluta de 175 diputats, cosa que sembla impossible. Després, divendres o dissabte, hi haurà un segon debat i una segona votació, en la qual es requereix majoria simple.

Sánchez també ho té difícil aquí a causa del rebuig de Podem, que ja ha anunciat que votarà en contra juntament amb el PP per no considerar-se “compatible” amb l'acord entre el PSOE i Ciutadans, i l'entorn de l'aspirant dóna pràcticament per fet que fracassarà. Però encara mantenen una petita esperança que Iglesias reconsideri la seva posició, i fins i tot sospesen alguna oferta d'última hora al partit morat. Si no ho aconsegueixen, confien a tornar a intentar-ho en els dos mesos que queden fins a la convocatòria de comicis.  

Notícies relacionades

“Encara hi som a temps i la nostra disposició ha sigut clara, incloent i transversal. Ningú amb les seves plenes facultats defensaria una política de blocs”, va argumentar Luena, en un nou missatge a Iglesias, que busca un Govern de coalició en què ell ocuparia la vicepresidència i exigeix a Sánchez que es desdigui de la seva aliança amb Albert Rivera per tornar a la taula de negociacions.  

Podem, que juntament amb els seus satèl·lits territorials suma 69 diputats, espera la previsible ensopegada de Sánchez per reobrir les converses. També IU, que compta amb dos escons. “Quan [Sánchez] fracassi, com s'espera, allà estarem, defensant la necessitat d'un Govern de resistència”, va dir el seu portaveu parlamentari, Alberto Garzón