Rivera critica a Rajoy que s'alineï en el 'no' com els secessionistes

El líder de C's recorda el pes del PP en les dues cambres

Nega una lectura per comunitats d'un eventual referèndum constitucional

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

La triangulació ha sigut de sempre una arma política llancívola. Agafeu un element o un partit que en l'imaginari col·lectiu tingui connotacions negatives i si algú emet el mateix vot que ells es converteix, automàticament, en igual de nociu. El pacte PSOE-C's ha provocat una onada de triangulacions. La primera, amb Podem, per part del PSOE, que el va acusar de posar-se de costat del PP. Aquest dissabte, Albert Rivera ha fet el mateix dirigint-se als populars. El subjecte nociu és, òbviament, l'independentisme català, no en va pretén "trencar Espanya". El líder de Ciutadans ha criticat que el president en funcions que s'alineï en el bloqueig al nou Govern amb la força morada i els secessionistes.

"Aquest seria" ha desenvolupat Rivera, "un Executiu constitucionalista, que aposta per la unió dels espanyols, amb un model econòmic basat en la prosperitat i sense apujar els impostos i clarament dirigit a treballar amb Europa". És a dir, l'abecé de la doctrina dels populars. Per aquest motiu, Rivera ha demanat a Mariano Rajoy que deixi d'amagar-se i salti a l'arena a "treballar per Espanya".

També ha recordat les paraules de l'expresident del Govern Felipe González, que exigia que ningú obstaculitzés la formació d'un Executiu. "Hi ha qui creu que els espanyols s'han equivocat i s'ha de tornar a passar per les urnes, i els que s'equivoquen són els que no han entès el que els espanyols han dit a les urnes", ha sentenciat.

Després de lamentar que Rajoy s'hagi negat a reunir-se amb ell, ha recordat el pes que tenen els populars en les dues cambres legislatives espanyoles. "Sense ells no és possible la reforma constitucional", tenint en compte la majoria absoluta de què disfruta el PP. I a l'hora de centrar esforços a aconseguir que o bé el PP o bé Podem permetin, amb la seva abstenció, la investidura de Pedro Sánchez, Rivera ho té clar. No solament pel seu pes al Congrés i el Senat, sinó perquè, per exemple, "el PP està en el pacte contra el terrorisme i el gihadisme, i Podem, no". "És normal", ha seguit, "que en els grans pactes d'Estat i en les grans decisions el partit de dretes, el de centre (s'entén que Ciutadans) i el d'esquerra (el PSOE) arribin a acords.

ESPANYA, EN UN MAL PAS

Notícies relacionades

Tota la peripècia negociadora que s'ha viscut als passadissos del Congrés les últimes setmanes ha portat Rivera a creure que el seu partit és l'únic que "intenta treure Espanya del mal pas" i ha exigit als dos partits majoritaris que aparquin les seves diferències. "Com molts espanyols, no entenc que el PP i el PSOE es neguin la mà i la salutació".

Preguntat per les paraules de la diputada socialista Carme Chacón sobre que un eventual 'no' a Catalunya en un no menys eventual referèndum de la fins i tot per definir reforma constitucional obriria les portes a una nova consulta, aquesta vegada d'autodeterminació, Rivera ha negat la major. "La reforma constitucional no es votarà per territoris, sinó que la votaran tots els espanyols. Si segreguem per comunitats, ciutats i pobles, segur que pot donar peu a titulars sucosos", ha sentenciat.