ACTE SOCIALISTA A SEVILLA

Díaz es posa de perfil i obvia la consulta en els actes del Dia d'Andalusia

La presidenta andalusa limita el seu suport a un "és necessari" que Pedro Sánchez posi rumb al país

susana diaz

susana diaz

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho
Julia Camacho

Periodista

ver +

L'escàs interès del PSOE andalús en la consulta sobre els acords d'investidura que la direcció federal realitza aquests dies a les bases ha quedat de manifest durant l'acte central del partit amb motiu del Dia de Andalusia, quan els dirigents socialistes no han realitzat una sola menció per mobilitzar la militància. La presidenta andalusa, Susana Díaz, s'ha limitat a solucionar la papereta d'expressar el seu suport al secretari general reclamant la necessitat que Espanya tingui al més aviat possible "un govern sensible i sòlid" i un "president com Pedro Sánchez que posi rumb al país".

Dirigents del partit a la comunitat han assenyalat que encara que es tracta d'un missatge repetit amb anterioritat en diverses ocasions, és la primera vegada que la líder del PSOE-A el feia públic amb tanta contundència. I han interpretat que era fins i tot un recolzament clar a la consulta que realitza el federal, sobretot quan el partit no ha tensionat la seva militància i tot apunta que la participació a Andalusia serà baixa. "Hi ha hagut poc temps per preparar-la" o "coincideix amb un pont i els actes del 28-F eren aquest matí" alguna dels arguments més recurrents juntament amb el recordatori que generalment els militants actius en aquest tipus de convocatòries no solen passar del 40%. Els missatges a títol personal d'alguns dirigents provincials, també presidents de les seves diputacions, en contra l'acord amb Ciutadans precisament per la supressió d'això tampoc han contribuït a mobilitzar els socialistes andalusos.

Més enllà del missatge de suport a SánchezDíaz ha reivindicat el paper d'Andalusia com a garant que qualsevol reforma constitucional no comportarà una Espanya a "dues velocitats", com ja va fer als anys 80. Una forma de tornar a marcar una línia vermella en qualsevol possible negociació amb altres forces polítiques per facilitar el Govern de Pedro Sánchez. En un acte davant unes 500 persones al Casino de l'Exposició de Sevilla, símbol del referèndum sobre l'autonomia d'Andalusia, la presidenta autonòmica ha retret que "no podem seguir atrapats entre els interessos d'uns i d'altres, entre trilers, entre polítics que tenen en el seu ADN l'egoisme i els que han arribat a la política des de l'odi i el rancor".

Notícies relacionades

En aquest sentit, la secretària general del PSOE ha subratllat que quan parlen de mirar al futur "ho fem per a tots" perquè "Andalusia no vol ser com la que més, sinó que totes siguem iguals". "Em sento responsable del que Andalusia es mereix i pot aportar, que no hi hagi espanyols de primera i de segona", ha insistit.

SUPERAR EL 'CAFÈ PER A TOTHOM'

En la mateixa línia, l'expresident de la Junta d'Andalusia José Rodríguez de la Borbolla ha recordat que el referèndum celebrat a Andalusia sobre la iniciativa del procés autonòmic, 28 de febrer de 1980, va ser "l'únic dia de la història d'Espanya en què un únic poble va aconseguir l'única victòria contra els poders centrals d'Espanya", remarcant que va ser "en el marc de la Constitució i de la legalitat".  I en un moment on es parla de reformes constitucionals, ha defensat el paper d'Andalusia, subratllant que qualsevol reforma ha de fer-se "per acords multilaterals, no bilaterals". Quan s'ha fet de forma bilateral, ha dit, "sempre han anat en contra de sectors populars d'Espanya com Andalusia". Per això, ha reclamat que el "cafè per a tothom", terme encunyat a finals del segle passat per referir la igualtat territorial, "no dóna menjar, calen ous ferrats amb patates i embotits per a tothom", en al·lusió al finançament i les competències. 

Temes:

Susana Díaz