Les bases del PSOE ratifiquen l'acord amb Ciutadans

El 70% dels votants subscriuen l'aliança de Pedro Sánchez amb Albert Rivera

La participació, pròxima al 50%, és més elevada del que s'esperava

tecnicomadrid32951266 madrid 27 02 2016 politica el secretario general d

tecnicomadrid32951266 madrid 27 02 2016 politica el secretario general d

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Els militants socialistes han ratificat aquest dissabte de forma contundent l'acord assolit amb Ciutadans. Segons un primer avanç de resultats, el 70% dels que han votat en la consulta ha recolzat el candidat, Pedro Sánchez.

A prop de 90.000 militants han participat en el referèndum, xifra que representa el 48% dels afiliats, un percentatge que la direcció socialista considera un “èxit”, que insisteix que la premura de la convocatòria (el pacte amb Ciutadans es va firmar dissabte passat) i les carències aritmètiques de l'aliança contribuïen a una escassa participació. Els col·laboradors del candidat posen d'exemple les primàries de juliol del 2014, que va guanyar Sánchez, en què van votar el 66% dels militants.

Sánchez, d'aquesta forma, torna a passar una altra difícil prova amb relatiu èxit. El candidat a la Presidència del Govern va demanar aquest dissabte a la militància, a la seu del PSOE a Pozuelo de Alarcón (Madrid), “un sí rotund i clar”. Les bases socialistes han respost amb més implicació de l'esperada. La direcció del partit donava per fet que els afiliats votarien a favor del pacte, però temien una escassa participació.

FACTORS ADVERSOS

L'aliança amb Albert Rivera tan sols suma 130 diputats, 90 del PSOE i 40 de la força taronja, insuficients per portar el secretari general del PSOE fins a la Moncloa. Titllat per Sánchez de “noves generacions del PP” en la darrera campanya a les generals, Ciutadans és un partit que no desperta especial simpatia entre les bases socialistes, que solen ser més d'esquerres que els seus dirigents. I l'acord incorpora mesures traumàtiques per al PSOE, com l'eliminació de les diputacions i la no derogació, en contra del promès, de la reforma laboral i la llei mordassa. Són factors que empenyien els afiliats cap al desinterès en la consulta.

Sánchez encara ara un comitè federal del PSOE, dilluns, en què a pesar que les desconfiances perduren es ratificarà el resultat de la consulta. Un dia després començarà el debat d'investidura, la primera votació de la qual, per a la qual es requereix majoria absoluta, tindrà lloc dimecres. La segona, on el llistó està en una majoria simple, serà divendres o dissabte.

Notícies relacionades

Llevat de sorprenents moviments d'ultimíssima hora, el candidat socialista sortirà del Congrés sense haver-se convertit en cap de l'Executiu a causa dels vots en contra del PP i Podem, però espera tornar a intentar-ho abans de la convocatòria d'eleccions. Té dos mesos de marge perquè Pablo Iglesias canviï d'actitud i s'obri a un suport o abstenció. I si hi ha nous comicis, la consulta d'aquest dissabte li servirà per consolidar la seva eventual candidatura. En aquest cas repetirà sense pausa el missatge de la suposada pinça entre populars i podemistes.

Però Sánchez també hauria de fer front, sobretot davant Iglesias, a la imatge de certa dretanització que projecta el seu acord amb Rivera. “Que no se li oblidi a ningú que qui presenta la seva candidatura és el secretari general del PSOE, un partit tan d'esquerres com altres partits d'esquerra”, va dir el candidat després de dipositar el seu vot.