ENTREVISTA AL PRIMER SECRETARI DEL PSC

Miquel Iceta: "Veig molt difícil que al final Podem s'abstingui"

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, analitza a EL PERIÓDICO el pacte  amb Ciutadans.  / ANA C. BAIG

4
Es llegeix en minuts
Neus Tomàs
Neus Tomàs

Periodista

ver +

–¿Es pot anar cap a l’esquerra i cap a la dreta alhora com pretén fer Pedro Sánchez? 

–El que vol Pedro Sánchez és avançar pel centre. I amb els resultats que hi va haver, un pacte d’esquerres no suma. En les eleccions, el combat esquerra-dreta va quedar en empat. La batalla entre partits antics i nous la van guanyar els antics però amb una entrada molt forta dels nous. I després n'hi havia una altra sobre canvi o continuïtat. Jo des del primer dia vaig dir que les forces del canvi, Podem, Ciutadans i PSOE havíem de posar-nos d’acord. I espero que fins a l’últim moment ho intentarem.

–Diu que el pacte d’esquerres no suma, però no compta que els partits independentistes es podrien abstenir per facilitar aquest acord. 

–Fer dependre un govern d’Espanya d’uns partits que ja han dit que d’aquí 17 mesos no en formaran part, no quadra. Si volen abstenir-se, és la seva decisió. Des del punt de vista de la negociació és de sentit comú que igual que aquí els independentistes no volen comptar amb els  que no ho som, és lògic que no formin part d’un acord d’estabilitat els que volen sortir d’Espanya.

–Vostè ha explicat que el PP és una dreta més dreta i Ciutadans, una dreta menys dreta. ¿O sigui que Albert Rivera, que procedeix de les Noves Generacions del PP, o Juan Carlos Girauta, que es va presentar tres vegades pel PP, són menys de dretes que Borja Sémper o Andrea Levy?

–Només cal llegir els seus programes. A Catalunya tenim una percepció de Ciutadans diferent, molt lligada als seus orígens, els d’una força clarament antinacionalista i fins i tot anticatalanista. En canvi, a la resta d’Espanya és vist com un partit de centredreta. I recordo que al Parlament Europeu estan al grup liberal, en el qual també hi ha Convergència.

–Bé, el 2009 es van presentar a les europees en coalició amb Libertas, que és d’ultradreta.  

–Però ara està al grup liberal amb Convergència.

–Recordava els inicis de Ciutadans. Sense anar tan lluny, el 2013 van defensar al Parlament la retirada de la sanitat als immigrants sense permís de residència.

–En canvi en l’acord amb el PSOE un dels punts és recuperar la targeta sanitària universal.

–Rivera presumeix que en aquest acord hi ha el 80% del programa de C’s. 

–Quan un fa un acord amb un altre partit, tots dos s’han de sentir còmodes i, segurament, de cara a explicar-lo a cada parròquia cadascun ha de dir que hi ha posat més que l’altre. La veritat és que elements com el contracte únic no surten.

–Tampoc hi surt la derogació de la reforma laboral. 

–Surt la derogació dels temes fonamentals de la reforma laboral: que hi hagi ultraactivitat, que no es puguin canviar les  condicions de treball de forma unilateral per part de l’empresari i que no hi hagi primacia dels convenis d’empresa per sobre dels de sector o provincials.

–La seva número dos, Núria Parlon, diu que el PSOE ha cedit en excés.

–Els socialistes no serem mai un partit en què tots pensem igual sobre totes les coses. L’acord és opinable i per això fem una consulta. I és veritat que a molts socialistes ens agradaria un acord més ampli en què estigués Podem, i seguirem treballant per intentar-ho.

–C’s no ha parat de treure-li vots al PSC eleccions rere eleccions. ¿El pacte Sánchez-Rivera no és un harakiri per al socialisme català?

–No. Tu fas acords amb els que pensen diferent de tu. I en aquest cas, si es llegeix sense prejudicis el contingut d’aquest acord, es veurà que no hi ha res que perjudiqui Catalunya.

–El que es fa és esquivar el conflicte català.

–Aquest és un acord perquè Ciutadans voti la investidura. No és necessàriament el que després faci el Govern per resoldre el problema català. Això haurà de ser un compromís que adquireixi el candidat en el seu discurs. I ja hem dit el que farem: recuperar el diàleg, negociar el finançament i els 23 punts que Artur Mas va posar sobre de la taula de Mariano Rajoy, i una reforma constitucional.  

–¿Descarta ja que Sánchez surti investit la setmana que ve? 

–No ho descarto, està molt difícil, però jo no em resigno fins al final. 

– Vostè és tot un expert en negociacions. S’especula amb una abstenció de Podem. ¿Què augura?

–La veig molt difícil perquè l’actitud que ha tingut Podem des de l’inici de les converses m’ha semblat que estava més orientada a forçar unes noves eleccions que a una altra cosa. Però nosaltres seguirem treballant fins a l’últim minut de la segona votació d’investidura de Pedro Sánchez per aconseguir el seu suport o l’abstenció.  

–Existeix una altra alternativa perquè surtin els números i és picar a la porta del PP, que, a més, és el que vol Ciutadans.

 –No. Els socialistes en el comitè federal de desembre vam adoptar diversos acords que s’han mantingut i un d’ells és que nosaltres ni per activa ni per passiva donarem suport ni a Rajoy ni al PP.

Notícies relacionades

–¿Si Sánchez no ho aconsegueix la setmana que ve, què hauria de fer?

–Seguir treballant i molt probablement preparar les eleccions en les quals ja ha dit que vol repetir com a candidat.