Chacón, partidària d'un referèndum si els catalans voten 'no' a la reforma constitucional

La seva reflexió xoca amb l'acord entre el PSOE i Ciutadans, on tots dos s'oposen a qualsevol consulta d'autodeterminació

tecnicomadrid32230025 barcelona 21 12 2015    elecciones generales   rue

tecnicomadrid32230025 barcelona 21 12 2015 elecciones generales rue

2
Es llegeix en minuts

La dirigent del PSC i secretària de Relacions Internacionals del PSOE, Carme Chacón, ha considerat aquest divendres que caldria plantejar-se la possibilitat de celebrar un referèndum sobre el futur de Catalunya en cas que els catalans votessin majoritàriament en contra de la nova Constitució que el seu partit pretén impulsar.

"En aquest escenari, el missatge seria claríssim i aquí ens hauríem de posar tots a treballar, (començant) probablement pel que va fer el Canadà, on la pregunta havia de ser pactada i molt clara i amb la majoria suficient", ha dit Chacón en una entrevista al programa 'El Balcó' de SER Catalunya.

Chacón s'ha referit així al referèndum d'independència celebrat a la regió canadenca del Quebec, acordat amb el Govern estatal, i ha apostat per imitar aquest procés en cas que els catalans fossin contraris, majoritàriament, a la reforma de la Carta Magna espanyola.

L'ACORD AMB CIUTADANS

No és la primera vegada que la dirigent catalana, com també ha fet en alguna ocasió Miquel Iceta, envia aquest missatge. De fet, Chacón ja va defensar aquesta tesi fa tot just tres setmanes a TV-3. No obstant, el fet que torni a fer-ho ara pot aixecar polseguera entre propis i estranys, després que el PSOE hagi firmat un rellevant acord “de governabilitat” amb Ciutadans acord Ciutadans en què s'especifica que els dos partits s'oposaran “a qualsevol intent de convocar un referèndum amb l'objectiu d'impulsar l'autodeterminació en qualsevol territori d'Espanya”.

A més, en aquestes hores s'està celebrant una consulta a la militància socialista sobre els continguts d'aquest pacte rubricat amb Albert Rivera, com a pas previ al primer intent d'investidura del socialista Pedro Sánchez, que se sotmetrà almenys a dos plens del Congrés la setmana que ve. Prèviament, passarà per un Comitè Federal del seu partit dilluns que ve, que no es preveu senzill.

ALLARGA LA MÀ A PODEM

En aquest context, Chacón ha animat Podem, que no inclou el referèndum entre les raons del cop de porta a Sánchez, a tornar a la taula de negociació i a no aixecar-se'n fins que hi hagi un acord d'investidura. Segons la seva opinió, "la gent té necessitats que no poden quedar sotmeses als interessos personals i particulars d'un partit".

"Amb el nou escenari, on hi ha molta més pluralitat i on tothom ha de dialogar, també aprenem més, perquè t'adones que no sempre tens la raó al cent per cent i que hi ha idees d'altres partits que és bo explorar-les", ha afegit la dirigent socialista.

Notícies relacionades

Chacón també s'ha mostrat partidària de repetir com a cap de llista del PSC per Barcelona en unes eventuals eleccions generals anticipades, en cas que no hi hagi acord d'investidura.

"Tinc ganes de poder-li donar a la gent aquesta opció de govern progressista i reformista, en aquesta nova fase de la nostra democràcia, que té com un dels seus problemes cabdals Catalunya, que és la meva terra", ha finalitzat.