Sánchez: "La línia vermella de l'esquerra ha de ser posar fi a Rajoy"

El candidat socialista assenyala que el seu pacte amb C's "marca un camí cap al federalisme"

Defensa la pregunta genèrica en la consulta a les bases per poder pactar amb Podem

tecnicomadrid32916674 madrid 24 02 2016 el secretario general del psoe

tecnicomadrid32916674 madrid 24 02 2016 el secretario general del psoe

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez ha incidit aquest dijous, un dia després d'haver firmat el seu pacte amb Ciutadans, en el missatge, dirigit a Podem, que votar en contra de la seva candidatura és afavorir el PP. “L'única línia vermella dels partits d'esquerra ha de ser posar fi a Mariano Rajoy”, ha dit el candidat socialista, que la setmana que ve es presentarà als seus debats d'investidura. 

Amb Podem fora de la negociació, al considerar dimecres passat que l'acord entre el PSOE i el partit d'Albert Rivera és “incompatible” amb el seu ideari, tot apunta que les imminents votacions al Congrés (a la primera, el 2 de març, es necessita majoria absoluta; a la segona, tres dies després, majoria simple) resultaran fallides. Però després s'obre, dos mesos abans de la convocatòria d'eleccions, un període en què Sánchez contempla tornar a intentar-ho, a l'espera que la força morada hagi canviat d'actitud.

D'aquí ve la pregunta genèrica sobre els pactes que hauran de contestar les bases socialistes dissabte que ve. "El PSOE ha aconseguit i proposat acords amb diferents forces polítiques per recolzar la investidura de Pedro Sánchez a la presidència del Govern. ¿Recolzes aquests acords per conformar un Govern progressista i reformista?", pregunta la direcció del partit, en un referèndum intern que Sánchez va anunciar a principis d'any com a manera de sostreure's del control dels barons del seu partit, distanciats del secretari general.

EL MODEL ALEMANY

EL MODEL ALEMANYEl suposat model del PSOE en aquesta consulta és l'SPD, els socialdemòcrates alemanys, que el 2013 van demanar als seus afiliats que decidissin sobre l'entrada del partit en el Govern de coalició d'Angela Merkel. Aquell va ser un procés complex i ben organitzat, amb un mes de campanya abans de la votació, en què es decidia sobre el pacte en concret a què van arribar l'esquerra i la dreta.

En el cas del PSOE, tot serà molt més apressat, sense debats previs al referèndum i amb una pregunta que no cita l'acord amb Ciutadans i pretén donar mans lliures a Sánchez perquè aconsegueixi altres pactes. “Hem de firmar acords a diferents bandes i seran firmats després d'aquesta consulta”, ha justificat el secretari general a la Cadena Ser.

Notícies relacionades

Finalment, Sánchez ha defensat que el seu acord amb Ciutadans es limiti a comprometre's a modificar la reforma laboral i la llei mordassa. Si es deroguessin les dues normes, que és el que van assegurar que farien els socialistes durant l'última campanya, s'entraria en uns “llimbs jurídics”, ha dit el candidat, que també ha sostingut el vessant territorial del pacte amb Rivera. El document, que deixa de banda propostes del PSOE com el reconeixement dels fets diferencials a la Constitució, “marca un camí cap al federalisme”, ha explicat Sánchez, ja que “proposa reformar el Senat” per convertir-lo en una cambra territorial.

“A Catalunya es tenen els mateixos problemes que a la resta d'Espanya. L'acord té la vocació de renovar Espanya. Això pot obrir un nou temps polític a Espanya i en particular a Catalunya”, ha dit Sánchez, que ha tornat a comprometre's a estudiar, si arriba a la Moncloa, les 23 propostes que Artur Mas va entregar a Mariano Rajoy el juliol del 2014 i que van quedar sense resposta.