Podem no inclou el referèndum en les seves raons per al 'cop de porta' a Sánchez

Els d'Iglesias argumenten els vuit motius programàtics del pacte PSOE-C's que els van fer aixecar-se de la taula de negociacions

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Hi ha els gestos. El que és simbòlic. El revés moral que suposava estar negociant i saber que, al costat existia una altra reunió paral·lela en què el PSOE dialogava amb Ciutadans. Després d'haver exigit el veto a Albert Rivera. Després que els neguessin els quatre grups parlamentaris. Després que intentessin arraconar-los al galliner de l'hemicicle. Després que Pedro Sánchez es negués a una reunió bilateral amb Pablo Iglesias. I hi ha les "raons programàtiques". Més enllà del que és al·legòric aquests són els motius que Podem al·lega per aixecar-se de la taula de diàleg de les esquerres després d'analitzar el pacte entre socialistes i C's. Entre elles, enviades aquest dijous als mitjans de comunicació per la secretaria política, no hi figura el blindatge contra el referèndum inclòs en l'acord de govern de Sánchez i Rivera. Aquests són els arguments que ofereixen els d'Iglesias:

LLEI MORDASSA

El partit morat exigeix la derogació de la denominada 'llei mordassa', una legislació introduïda pel PP que, segons opinen,  ataca les llibertats públiques. Recorden que ha sigut qualificada per Amnistia Internacional com una amenaça per als drets humans. El pacte entre Sánchez i Rivera estableix que es modificaran els punts de la llei recorreguts pel Tribunal Constitucional. Podem exigeix la derogació total de la llei de seguretat ciutadana.

REFORMA LABORAL 

Podem critica que no es derogui la reforma laboral, com havia promès el PSOE en la campanya electoral, i que s'abarateixin els acomiadaments de contractes temporals. Entenen que amb aquest pacte els socialistes accepten el contracte únic que buscava C's però amb una altra denominació i que suposa, de fet, una tercera reforma laboral. 

Recorden que la indemnització per finalització del contracte es queda com estava (12 dies per any treballat). La indemnització per acomiadament procedent passa dels 20 dies/any actuals a 12 dies/any durant el primer any de contracte, i a 16 dies/any durant el segon any. En cas d'acomiadament improcedent la indemnització serà́ de 20 dies el primer any, 25 dies el segon fins a confluir amb els actuals 33 dies per any. El contracte temporal deixa d'haver d'estar vinculat a una causa objectiva jurídica. Això s'uneix a més al fet que el tercer any s'incentiva amb una rebaixa en la quota de la seguretat social la transformació del nou contracte en indefinit.

COMPLEMENT SALARIAL

Podem considera que aquest acord "en lloc d'oferir drets laborals, proposa premiar amb diner públic els empresaris que paguen baixos salaris".

SALARI MÍNIM INTERPROFESSIONAL (SMI)

Els d'Iglesias opinen que el document estableix la congelació de l'SMI. Asseguren que, encara que formalment el compromís és elevar-lo un 1%, aquest percentatge resulta "ridícul" ja que la "inflació es menja" aquest increment.

MACROECONOMIA

Els podemistes consideren que l'acord a què s'ha arribat salva punts clau de les reformes econòmiques aprovades pel govern de Mariano Rajoy. Creuen que no és "viable ni possible" reduir el dèficit públic al ritme que exigeix Brussel·les, revertir les retallades del PP i no abordar la reforma tributària. També opinen que no es concretin xifres respecte a dèficit, els ingressos i les despeses públiques.

Lamenten que el PSOE no hagi mantingut la seva proposta, que figurava en el document negociador, en què es comprometia a reduir a la meitat la taxa d'atur. I critiquen que no existeixi cap objectiu concret que garanteixi el finançament de l'estat del benestar.

ARTICLE 135

El partit morat exigeix que es derogui la modificació pactada per PP i PSOE de l'article 135 de la Constitució. Consideren que amb aquesta legislació s'estan sotmetent els interessos dels creditors per sobre dels serveis públics i els drets socials.

SANITAT PÚBLICA

Notícies relacionades

Per Podem l'acord firmat aquest dimecres obre les portes al copagament farmacèutic i a la privatització de la gestió. En el document es restableix la “universalitat” de la cobertura del sistema nacional de salut, i es recupera la targeta sanitària –qüestió que afectava fonamentalment joves desplaçats- que existia abans dels canvis impulsats pel PP. Encara que es retoca el copagament farmacèutic, no s'elimina.

LA JUSTÍCIA

Consideren que el pacte és en aquest punt absolutament insuficient. "L'acord entén que despolititzar la justícia és que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) en lloc de 20 vocals elegits per polítics, el formin 10 vocals elegits per polítics", critiquen.