El cas dels titellaires arriba a 'The New York Times'

El diari nord-americà es fa ressò de la detenció dels comediants en un article en què analitza els riscos per a la llibertat d'expressió

 

  / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
CARLOS CUÉLLAR / BARCELONA

De Madrid a Nova York. La polèmica per la detenció de dos titellaires que actuaven al Carnaval de Madrid acusats d'enaltiment del terrorisme segueix despertant interès als mitjans internacionals. Raphael Minder, redactor del diari 'The New York Times'ha publicat aquest dijous un reportatge en què analitza les repercussions que tenen aquest tipus de mesures per a la llibertat d'expressió i informació. 

"La mà dura davant la llibertat d'expressió augmenta en una Europa amb por al terror", és el títol que encapçala l'anàlisi, en el qual compara les diferents accions judicials que s'han emprès a nivell europeu i que poden fer perillar diferents llibertats, com la d'expressió o manifestació. Posa com a exemple el cas dels titellaires, però també recorda el del cantant César Strawberry, vocalista de Def con Dos, detingut per una sèrie de tuits considerats com a enaltiment del terrorisme i humiliació a les víctimes.

Notícies relacionades

El reportatge del diari insisteix en la situació d'alarmisme que existeix a Europa, fruit del terrorisme islamista que manté en alerta gran part del continent. Això deriva en una arma de doble tall si posa en risc les llibertats ciutadanes, en aquest cas les referents a la lliure expressió. A Alemanya, cita el diari, "pots ser processat si negues l'Holocaust". 'The New York Times' recorda que els titellaires han sigut processats sota l'empara d'una llei "que té més d'una dècada i que va ser concebuda contra ETA al seu dia". 

L'Audiència Nacional seguirà investigant els titellaires acusats d'exalçar ETA i fer apologia del terrorisme, que podrien enfrontar-se a set anys de presó per aquests delictes.