Sánchez considera que el seu pacte amb C's és "d'esquerres" i convida Podem a sumar-s'hi

Els socialistes no descarten que Iglesias acabi abstenint-se en la investidura del seu candidat

Després de firmar l’acord de Govern amb Albert Rivera, Pedro Sánchez ha assegurat en roda de premsa: L’acord sí que suma perquè proposa una solució a l’embús polític. / J. M. PRATS / VÍDEO: ATLAS

1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez ha passat a la següent fase de la seva estratègia per arribar a la Moncloa. Subscrit l'acord amb Ciutadans, el candidat socialista es concentra ara a intentar atraure Podem perquè se sumi al pacte, o almenys s'abstingui. Minuts després de formar la seva aliança amb Albert Rivera, líder del partit taronja, Sánchez ha demanat aquest dimecres a Pablo Iglesias, secretari general de Podem, que se sumi a un pacte que, segons ha dit, és “d'esquerres”.

“Si hi ha qui pensa que aquest acord no és d'esquerres, que em digui on”, ha dit el secretari general dels socialistes. La frase anava dirigida a Podem, igual que la següent que ha pronunciat. “I una altra cosa: qui es presenta és el candidat del PSOE”, ha afegit durant una breu compareixença plena d'apel·lacions a “sumar”, a “pactar” i a “canviar”.

EL CALENDARI

Les dues primeres sessions d'investidura tindran lloc la setmana que ve. Si Sánchez fracassa, s'obrirà un període de dos mesos fins a la convocatòria d'eleccions. Qualsevol candidat pot intentar arribar a la Moncloa si és proposat pel Rei. També Sánchez. Fonts socialistes veuen complicat que Podem canviï el seu rebuig a l'aliança entre el PSOE i Ciutadans abans del 5 de març, dia en què es produirà la segona votació al candidat del PSOE, per a la qual es requereix majoria simple. Però no descarten que a mitjà termini puguin arribar a una entesa. L'aliança amb Ciutadans, en aquest sentit, "no té data de caducitat".

Notícies relacionades

“Canviar no és parlar de butaques i després de solucions. Canviar és abandonar el verb vetar i abraçar el verb acordar”, ha assenyalat Sánchez. “Recorrem el camí amb enorme generositat. Hem cedit perquè guanyin els espanyols. Hi ha coses que pertanyen a Ciutadans i altres que pertanyen al PSOE”, ha continuat el candidat, en referència a un pacte que s'estén durant 66 pàgines per desenvolupar 200 reformes: des de la variació en la tipologia dels contractes fins a la renegociació del calendari del dèficit amb Brussel·les, passant per la transformació o desaparició del Senat.

“L'acord és obert. No exclou, dóna la mà a esquerra i dreta”, ha dit Sánchez, que dissabte sotmetrà l'acord (així com altres a què pot arribar en aquest temps, una cosa que s'entreveu difícil) a la votació de la militància. Ningú al partit aprecia un risc que les bases socialistes tombin una aliança que, per tirar endavant, necessita de la participació bé del PP, bé de Podem.