Les portades de la premsa

La meitat dels votants de Rajoy no volen que segueixi, diu 'El Mundo'

El rotatiu assegura que el 48% de les persones que van dipositar el seu vot pel PP volen que desaparegui i que entri Santamaría

3
Es llegeix en minuts
ALFONS RIBERA / BARCELONA

Fa dies que la rumorologia fa esment de l'enorme cabreig que hi ha entre les bases del PP per la incessant corrupció que apareix quotidianament als mitjans i als jutjats. En alguns punts de la geografia s'ha arribat a especular amb una refundació del partit en tota regla, fins a l'extrem d'esborrar l'actual, amb sigles i tot, i aixecar-ne un de nou. I no és menys habitual sentir el rumor que situa els joves dirigents del partit criticant la casta del partit, de la vella guàrdia empastifada fins al monyo en tots els tripijocs, proposant un relleu des de la mateixa cúpula, començant per Rajoy. Doncs aquesta situació ja va prenent cos fins i tot al quiosc. El diari 'El Mundo' treu avui a la seva portada una enquesta en què assegura que el 48% dels votants del PP en les últimes eleccions no volen que Rajoy es torni a presentar si s'ha de tornar a passar per les urnes al juny. La meitat. Un avís clar per a navegants que hauria de situar el debat polític en la possibilitat de fer net, d'eliminar els partits que durant més de 30 anys han creat unes estructures que faciliten la col·locació d'amics i la corrupció, i iniciar una nova etapa, com va passar a Itàlia amb els jutges de Mani Pulite, que van arrencar de soca-rel de la societat a partits tan instal·lats com la Democràcia Cristiana (que va governar el país des del 1945) i el PSI. I no va passar res. Bé sí, que de seguida van cobrir el seu lloc altres formacions noves. Aquí, per la part conservadora ja existeix una alternativa clara, Ciutadans, programàticament calcada al PP i èticament neta de pols i palla. Per l'esquerra, i en substitució d'un PSOE caduc i tan empastifat com el PP, segur que en poc temps el moviment assembleari de Podem, més IU i tots els satèl·lits que es mouen en aquest àmbit seran capaços de consolidar una formació nova. El diari 'Abc' posa una falca en aquesta previsió a l'anunciar a la seva portada que dirigents del PP proposen formar una coalició amb el partit de Rivera per a les hipotètiques eleccions del 26-J. Un primer pas per eradicar d'una vegada els polítics i les pràctiques que han enfonsat les institucions d'aquest país en un abocador d'escombraries.

Les portades dels diaris

El País: "Últim intent de pacte en l'esquerra amb ajuda de Garzón"; "Evo Morales, president de Bolívia: "Em van dir que només jo garanteixo que els neoliberals no tornin"; "Margallo defensa que Al-assad tingui un paper en la pau de Síria"; "Primera salutació entre el Rei i el president de la Generalitat".

El Mundo: "Enquesta El Mundo Sigma Dos: La meitat dels seus votants no volen Rajoy de candidat"; "El Rei apel·la al respecte a les normes en el seu primer acte amb Puigdemont"; "L'alcalde de Londres desafia Cameron al demanar la sortida de la Unió Europea".

Abc: "Dirigents del PP demanen a Rajoy anar en coalició amb Ciutadans el 26-J. Creuen que junt superarien els 170 escons, a tocar de la majoria absoluta. Plantegen una legislatura de dos anys amb Rivera com a vicepresident".

La Razón: El jutjat dels cursos de formació i els ERO a la UCO: "Busquin per internet"; "El Rei, a Puigdemont, en català: "El camí és treballar junts pel bé comú"; "José Manuel Villegas, vicesecretari de C'S: "Estem un passet més a prop de no tancar l'acord amb el PSOE"; "Tardà va a veure Otegi cinc dies després de reunir-se amb Sánchez".

La Vanguardia: "El Rei i Puigdemont eviten el procés en la seva primera cita"; "Colau carrega contra els empleats del metro per la vaga durant el Mobile"; "L'alcalde de Londres, a favor de la sortida de la UE".

EL PERIÓDICO:"Mobile sense metro: el transport complica la gran cita tecnològica"; "Treballar junts: el Rei va coincidir ahir per primera vegada amb Carles Puigdemont des que aquest és president"; "El PSOE s'esforça al màxim amb Ciutadans davant la setmana decisiva"; "L'alcalde de Londres demanarà el 'no' a Europa".

Notícies relacionades

Ara: “Mobile sense metro”; “Zuckerberg i 95.000 més”.

El Punt Avui: “Mobilitat amb vaga”; “Nova crida a la unitat de Felip VI”; “Arnaldo Otegi rep el suport d’ERC i la CUP”.