Alfonso Grau, en llibertat després de ser detingut per suborn

L'exvicealcalde de València està acusat d'adjudicacions irregulars a una empresa

Alfonso Grau, antic vicealcalde de València, surt detingut de casa seva amb la Guàrdia Civil. / MIGUEL LORENZO / VÍDEO: ATLAS

1
Es llegeix en minuts

L'exvicealcalde de València, Alfonso Grau, ha sigut detingut aquest dilluns per la seva presumpta relació amb l'adjudicació irregular d'un contracte de l'ajuntament a un empresari. La Guàrdia Civil ha registrat el seu domicili i s'ha emportat Grau fins a dependències policials, on s'ha negat a declarar i ha quedat en llibertat. Segons ha explicat el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), qui va ser número dos de Rita Barberá està sent investigat juntament amb l'empresari en qüestió per un suposat delicte continuat de suborn passiu.

La causa va néixer a finals del 2015 després d'una denúncia de la fiscalia contra Grau i l'empresari. En un primer moment, hi ha hagut cert grau de confusió a l'atribuir-se la detenció a una presumpta relació de l'exvicealcalde amb la trama de finançament il·legal del PP a l'Ajuntament de València que investiga un jutjat de la mateixa ciutat. Es tracta de l'operació Taula, derivada del 'cas Imelsa', que en les últimes setmanes ha permès destapar una xarxa de presumptes comissions il·legals que tindria com a epicentre el PP en aquesta comunitat. Diversos regidors del PP investigats en aquesta trama han apuntat Grau com el responsable.

Aquest és, de moment, l'últim pas d'una investigació judicial que ja suma més de 50 imputats per un presumpte delicte de blanqueig de capitals durant l'última campanya electoral de Rita Barberá.

A més, Grau està sent jutjat aquests dies pel 'cas Nóos', acusat de contractar de forma irregular l'Institut Nóos a través de la Fundació Turisme València Convention Bureau, que ell mateix presidia. Pot ser condemnat a un màxim d'11 anys a la presó. En la seva declaració, va descarregar en Rita Barberá tota la responsabilitat.

EL PAPER DE CAMPS

Notícies relacionades

Per una altra banda, segons informa la cadena SER, els investigadors apunten a l'expresident de la Generalitat Francisco Camps com a nexe amb la caixa b nacional del partit i integrant de l'"organització criminal" del PP valencià que tenia almenys cinc caixes negres a la comunitat, en què va ingressar "desenes de milions" d'euros producte de la manipulació de contractes a les administracions que controlaven.

Les mateixes fonts asseguren que declaracions de testimonis que estan sota secret de sumari i les gravacions del penedit Marcos Benavent avalen les seves sospites en aquest sentit. Assenyalen que Camps operava com a "recaptador" de diner negre al PP valencià, obtingut mitjançant el pagament de suborns per part d'empresaris que resultaven adjudicataris dels concursos públics arreglats a diferents conselleries de la Generalitat valenciana, en el període 2003-2011. Camps desmenteix "categòricament" la informació.