El rebuig del PSOE al referèndum allunya l'abstenció d'ERC i Democràcia i Llibertat

Republicans i convergents acorden votar el mateix en la investidura i la resta de debats al Congrés

Sánchez es compromet a "inaugurar un nou temps polític a Catalunya" si arriba a la presidència

 

  / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez es va reunir aquest dimarts, per separat, amb els portaveus parlamentaris d'ERC i Democràcia i Llibertat. El líder socialista ja havia assenyalat en diverses ocasions que no pensava negociar amb l'independentisme, que únicament se citava amb republicans i convergents per mostrar-los el seu rebuig al procés català, però l'abstenció dels dos partits pot acabar sent imprescindible per ser investit president. Un hipotètic pacte entre el PSOE, Podem i el PNB que tingués en contra el PP i Ciutadans només tiraria endavant amb la col·laboració dels partits catalans. Però Esquerra i DL van condicionar la seva abstenció a un referèndum sobre la independència, cosa que el PSOE rebutja del tot, i van anunciar que el seu vot serà el mateix tant en la investidura com en la resta de debats que es puguin produir al llarg d'aquesta legislatura. Els dos partits, malgrat les seves diferències ideològiques, volen anar de la mà en tot moment.

“Hem constatat que vivim en mons polítics paral·lels. Si Sánchez acceptés la consulta ens plantejaríem l'abstenció. Però crec que per desgràcia això no passarà. Així que ja es dedueix quina serà la nostra posició”, va dir Joan Tardà, portaveu d'ERC. El seu homòleg a DL, Francesc Homs, va afegir poc després: “Si una cosa tan bàsica com votar no s'assumeix, nosaltres no podem ni tan sols abstenir-nos”. Tot i així, l'un i l'altre van deixar clar que el vot en contra dels seus grups parlamentaris no és definitiu, i que tan sols estudiaran la seva posició quan el candidat socialista “digui si està en condicions de formar Govern i amb qui”.

LES DUES PRESSIONS

Notícies relacionades

Sánchez es troba aquí sotmès a dues pressions diferents. D'una banda, la dels seus principals barons, que han demanat que rebutgi ser el pròxim cap de l'Executiu si el seu nomenament depèn en part de la col·laboració de l'independentisme. De l'altra, la de Podem, amb qui ha de forjar un acord per arribar a la Moncloa, que fixa l'“imprescindible” referèndum sobre la independència com a condició per segellar l'aliança.

“Seguem a parlar del que ens uneix, no del que ens separa. Allargarem la mà als catalans per resoldre els seus problemes, que són molt semblants als de la resta d'espanyols”, va dir després de les reunions Sánchez, que es va comprometre a “impulsar un nou temps polític a Catalunya” si arriba al Govern. Els eixos d'aquest esforç, va explicar, serien una nou finançament autonòmic, la derogació de lleis com la LOMCE i l'estudi d'una reforma constitucional.