DL oferirà la seva abstenció a Sánchez a canvi del referèndum i ERC ho estudiarà

Els partits sobiranistes es reuneixen aquest dimarts amb Pedro Sánchez en el marc de les negociacions de govern

 

  / AGUSTÍN CATALAN

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Quan Pedro Sánchez segui aquest dimarts a la tarda a negociar amb Democràcia i Llibertat i ERC tindrà clar per endavant el que li traslladaran els seus portaveus al Congrés. Els diputats de DL estan disposats a abstenir-se en un govern de coalició PSOE-Podem-IU si en l'acord final entre els partits hi inclou el referèndum a Catalunya, tal com figura al document presentat aquest dilluns per Pablo IglesiasPablo Iglesias.

"No vol els nostres vots, però els necessita. Si vol la nostra abstenció, haurà d'oferir el referèndum", ha assenyalat el portaveu Francesc Homs, que ha descartat en tot moment un vot favorable. "L'abstenció és al màxim que podem arribar", ha explicat. 

ERC, que també seu aquest dimarts amb Sánchez, no tanca la porta a una abstenció però no ha sigut tan clar com DL. El seu portaveu al Congrés, Gabriel Rufián, ha assenyalat que li sembla "ciència-ficció" que el dret a decidir arribi a quedar plasmat en un acord de govern. "Si el PSOE torna a ser d'esquerres i vol donar veu al referèndum el que hauríem de fer és parlar-ne", ha assegurat.

Notícies relacionades

Rufián, no obstant, va a la cita amb Sánchez sense grans expectatives. "Temo que parlarem més de bàsquet que de política", ha ironitzat.

Les converses entre el PSOE i els sobiranistes podrien completar-se amb l'obertura de diàleg amb Podem, després que el portaveu Antonio Hernando, hagi rebaixat el dur to usat aquest dilluns i hagi anunciat que té previst comunicar-se amb Íñigo Errejón per començar a negociar aquest mateix dimarts a la tarda.