El PSOE respon al document de Podem amb "perplexitat, preocupació i decepció"

Hernando acusa Iglesias d'usurpar el paper de Sánchez al comportar-se com el candidat a la investidura

Els socialistes veuen difícil un acord i descarten una reunió entre el seu líder i el del partit morat

undefined32798576 madrid 15 02 2016 reuni n del pte del congreso pat160215201557

undefined32798576 madrid 15 02 2016 reuni n del pte del congreso pat160215201557 / J M Prats

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

La contraoferta de Pablo IglesiasPablo Iglesias a Pedro Sánchez per formar un Govern de coalició ha causat un profund malestar al PSOE. No tant pel contingut del document, encara que els socialistes també consideren que posa molt difícil l'acord a l'apostar pel referèndum a Catalunya, com per l'actitud del líder de Podem. “Hem assistit amb perplexitat, preocupació i decepció a la compareixença d'Iglesias”, ha dit el portaveu parlamentari del PSOE, Antonio Hernando, minuts després de conèixer-se el text del partit lila.

“Perplexitat perquè una vegada més Iglesias demostra que no sap ni on és ni quin paper li correspon. Preocupació pel temps que ha perdut perquè el diàleg no és seu sinó de la ciutadania i del país. I decepció per la seva falta de respecte al temps de Pedro Sánchez i del PSOE i a l'encàrrec del cap de l'Estat”, ha continuat Hernando, que ha equiparat el secretari general de Podem amb Mariano Rajoy, el president en funcions, que després de rebutjar l'encàrrec que li va fer el Rei per presentar-se a la investidura va enviar un document negociador als partits per buscar el seu suport. “Li demanem a Iglesias el mateix que li hem demanat a Rajoy: respecte”, ha assenyalat el dirigent socialista.

QUI OSTENTA LA INICIATIVA

El raonament del PSOE és que va ser Sánchez el candidat proposat pel Rei, i que és a ell a qui li “correspon liderar les converses per al disseny d'un Govern de canvi progressista i reformista”. Per tant, fins que no es produeixi aquest reconeixement, l'aspirant socialista no es reunirà amb Iglesias, una trobada que el líder de Podem ha demanat que es produeixi entre aquest dilluns i dijous que ve.

Iglesias, que ocuparia una vicepresidència amb competències reforçades segons la seva oferta de Govern, fins i tot ha dit que estaria “encantat de rebre” Sánchez. “Pablo, no saps on ets. I en quin moment que ens hem perdut el cap d'Estat t'ha encarregat la investidura. Hi ha un candidat que es diu Pedro Sánchez. No es diu Pablo Iglesias”, li ha contestat Hernando.

REUNIÓ DELS EQUIPS

Mentrestant, els socialistes s'han mostrat disposats que la seva comissió negociadora es reuneixi amb la de Podem, que encara no està formada. Seria una trobada, ha dit el seu portaveu parlamentari, en què s'abordaria el programa de govern del PSOE (en el qual el partit dilueix el federalisme però realça el seu perfil d'esquerres) i també s'estudiaria el de Podem amb la vista posada en la sessió d'investidura, que el president del Congrés, Patxi López, ha fixat aquest dilluns per al pròxim 2 de març.

Notícies relacionades

“El que pensem del document de Podem l'hi direm a Podem i als seus representants tan aviat com ens reunim amb ells”, ha dit Hernando, que no ha volgut entrar en el contingut del text. Tot i així, fonts socialistes interpreten que Podem, amb la seva proposta, posa molt difícil qualsevol entesa. Entre altres motius, perquè continua advocant, com a condició "imprescindible" per un referèndum a Catalunya sobre la independència que impossibilita a Sánchez asseure's a negociar. “L'autodeterminació, el separatisme i les consultes que busquen l'enfrontament només portaran més fractura a una societat ja per si mateixa dividida. Són innegociables per al Partit Socialista i la renúncia a aquests plantejaments és una condició indispensable perquè el PSOE iniciï un diàleg amb la resta de formacions polítiques”, va assenyalar el PSOE en el seu full de ruta sobre els pactes, aprovat en el comitè federal del 28 de desembre.

AVANÇOS AMB IU

Però els socialistes, tot i que la participació de Podem en una eventual aliança resulta indispensable, no es quedaran quiets. Aquest dilluns, al mateix temps que es produïa la compareixença d'Iglesias, han informat dels seus avanços amb IU, que té dos diputats. Segons el PSOE, les dues forces han arribat a "acords substancials" sobre diferents matèries. En l'apartat d'emergència social, han pactat la creació d'un ingrés mínim vital per a les famílies més necessitades, l'increment del salari mínim, així com garantir el subministrament d'aigua a totes les cases. En legislació laboral, derogar la polèmica reforma del PP i aprovar un nou estatut dels treballadors. El PSOE i IU també han acordat derogar la 'llei mordassa', aprovar una llei de mort digna, reformar el sistema electoral perquè sigui més proporcional i endurir els delictes de corrupció.