LES NEGOCIACIONS POSTELECTORALS

ERC i CDC, a l'espera d'un gest de Sánchez per facilitar-li la investidura

A Esquerra couen les formes del secretari general del PSOE

Rufián i Homs s'entrevisten aquest dimarts amb el líder socialista

undefined32553418 madrid 26 01 2016 politica primera junta de portav160126171414

undefined32553418 madrid 26 01 2016 politica primera junta de portav160126171414

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després de setmanes de plàcida expectativa, els partits independentistes catalans es veuran ficats en la voràgine madrilenya de la investidura (o no) d'un nou president del Govern. A més, com que la pilota és a la teulada del socialista Pedro Sánchez, i no a la de Mariano Rajoy (més fàcil ho tindrien tot en aquest cas), no es descarten negociacions i presses d'última hora. La posició de partida, tant d'ERC com de Democràcia i Llibertat, és la de votar 'no'. I això gairebé es pot donar per segur es mantindrà en la primera votació. Però davant la segona i definitiva, sobretot als republicans, se'ls obren els dubtes. ¿Poden ser ells els causants que, a la llarga, el PP segueixi governant? Els republicans esperen un gest de Pedro Sánchez que pugui explicar la seva abstenció en la votació definitiva. Això sí, si no hi ha més remei, votaran 'no'.

Sánchez s'entrevistarà aquest dimarts amb ERC i amb CDC. Amb l'espasa de Dàmocles sostinguda pels barons territorials del partit socialista, el candidat ha mantingut una tàctica de no donar ni l'hora als sobiranistes. De tots els mals que poden afectar el PSOE, si es fa cas del que diu Felipe González i els líders regionals, no hi hauria res pitjor que ser investit amb el suport dels que volen "trencar Espanya", llegiu els secessionistes.

NO AJUDAR EL PP

Això ha provocat que, no ja el fons, sinó fins i tot les formes, no hagin agradat a ERC. Gabriel Rufián i Joan Tardà, convidat esporàdic en ateneus de Vallecas i de conferències a Galícia, per exemple, van dir en campanya que si d'ells depengués, els "germans i veïns" espanyols no haurien de suportar més PP. Dins d'aquest argument marc que es podria resumir en un 'encara que nosaltres ens en anem anant, desitgem el millor als ciutadans espanyols'.

Tenint això present, els republicans troben a faltar certa moderació en el líder del PSOE. "Si ens deixessin d'insultar, tot seria més fàcil. La nostra posició és la del 'no'. Encara que si arriben a un acord amb Podem i realment depèn de nosaltres, ja ho veurem", apunta una font republicana. A ERC compten que, al cap i a la fi, serà el mateix PSOE el que impedirà l'acord amb Podem.

SENSE EXPECTATIVA

Esquerra no compta que aquest gest d'aproximació tingui a veure amb un eventual referèndum. Tardà i Rufián, en roda de premsa a Barcelona, han assenyalat: "Si els socialistes ofereixen la consulta, ERC i tots els partits i les entitats sobiranistes haurien de debatre l'oferta que pugui venir des de Madrid. Seria enterrar la intel·ligència si diguéssim que no volem debatre-ho". Això sí, tots dos han dubtat que arribi aquesta oferta aquest dimarts, i per això aniran a la cita sense "cap expectativa". "Sánchez hauria de tornar a néixer per assumir el dret a decidir. El conec i sé com pensa. És més regressiu --ideològicament amb Catalunya-- que el José Luis Rodríguez Zapatero del 2004", ha conclòs Tardà, recordant que el rebuig al referèndum és unànime al PSOE.

Notícies relacionades

CDC, per la seva part, es troba molt més còmoda en el 'no', perquè no té cap lligam, com ERC, amb els partits progressistes, que el forci a abstenir-se o no. A finals de gener, en la segona visita a la Zarzuela, Francesc Homs va anticipar a Felip VI que el seu grup votaria 'no' a un Govern de PSOE-Podem. I li va remarcar: "Del PP, millor ni parlar-ne...".

El que sí que uneix tots dos partits catalans és que sigui quina sigui l'opció de vot elegida no s'entengui com una aposta per jugar al tauler espanyol, sinó, simplement, una manera de no posar pals a les rodes al desallotjament del PP de la Moncloa. I que, en tot cas, només es plantejaran de debò què fer quan les peces grans del puzle que estan fent Sánchez, Podem i Ciutadans, encaixin, si és que ho arriba a fer.