LES PORTADES DE LA PREMSA

Oleguer Pujol va pagar 6 milions a Javier de la Rosa per l'operació Santander

El financer català va mediar per al fill de l'expresident en la milionària venda d'oficines, assegura 'Abc'

Empresaris de l'Ibex pressionen perquè el PP permeti governar el PSOE i C's, afirma 'El Mundo' 

portada-la-vanguardia-08-02016

portada-la-vanguardia-08-02016

4
Es llegeix en minuts
JAVIER MARTÍNEZ / BARCELONA

Encara que la notícia més destacada d'aquests dies, en especial per als lectors de Catalunya, són els casos de pederàstia al col·legi dels Maristes de Sants-les Corts, el quiosc ofereix aquest dilluns una nova i generosa entrega de dos clàssics: el veterà de la corrupció i el novell dels problemes per negociar la sessió d'investidura d'un nou Govern central. En el primer capítol, 'Abc' acusa Oleguer Pujol de pagar una comissió de sis milions d'euros a Javier de la Rosa a canvi que el polèmic financer català mediés perquè el fill petit del clan Pujol participés en l'operació Santander, o sigui, en la venda i lloguer de més de 1.500 oficines d'aquest banc, per un import d'uns 2.000 milions d'euros. El diari madrileny afirma que el cobrament de la comissió es va fer a una societat pantalla del fill de De la Rosa, en concret, la firma Marway B. V. La informació d''Abc' sosté que l'entorn del financer reconeix aquella intervenció, però acusa Oleguer Pujol d'haver pagat la comissió pactada. I afegeix que la policia considera que l'operació no és d'enginyeria financera, sinó delictiva per al blanqueig.

BARBERÁ, OBJECTIU DE LA UDEF

En el mateix capítol de la corrupció, 'El Mundo' recull a la portada que la UDEF "apunta" a Rita Barberá. La policia, assenyala el rotatiu, ha reactivat una investigació sobre el trossejament de factures per a Trasgos, l'empresa que organitzava les campanyes de l'exalcaldessa. Segons la notícia, hauria aconseguit 2,2 milions d'euros utilitzant quatre CIF diferents amb factures que mai superaven els 18.000 euros i que procedien de diferents departaments. El grup Trasgos, com 'Gürtel', es va beneficiar dels contractes de la visita del Papa a València i va facturar durant 20 anys amb regidories de l'Ajuntament de València i en campanyes del Partit Popular. Per la seva part, 'El País' també mostra a la portada una informació en què revela que l'actual presidenta del PP valencià, Isabel Bonig, "va utilitzar el seu càrrec al capdavant de la Conselleria d'Infraestructures (2011-2015) per demanar donacions a tots els alts càrrecs d'aquest departament. 'El País' afegeix que Bonig, que només fa uns dies va demanar la refundació del partit regional després de la imputació de més de 50 membres del PP en una trama que exigia el 3% de comissions il·legals a canvi de contractes públics, va declarar dissabte que entre el setembre i l'octubre del 2014 "només es va demanar l'aportació de l'1% del sou" al personal eventual de la Generalitat Valenciana per afrontar la campanya electoral.              

PRESSIONS A RAJOY DE DINS I DE FORA

En el terreny del curs de les negociacions de Pedro Sánchez a la recerca de la seva investidura, és significatiu el titular que obre la primera pàgina d''El Mundo': "L'Ibex pressiona perquè el PP deixi governar el PSOE i C's". El diari explica que alts directius advoquen perquè Mariano Rajoy s'abstingui si Sánchez arriba a un acord amb Albert Rivera. I subratlla una frase d'un empresari: "El millor servei que podria fer el president a Espanya és marxar". Una cosa semblant deuen pensar alguns dirigents territorials del PP si té raó un dels titulars de portada d''El País': "Els líders territorials aborden la renovació al marge de Rajoy".     

ELS TITULARS DE LES PORTADES

El País: "El PSOE busca socis entre els aliats de Podem"; "La presidenta del PP valencià va demanar donacions a càrrecs públics"; "Els líders territorials aborden la renovació al marge de Rajoy"; "Corea del Nord desafia el món amb un altre míssil"; "El verdader poder dels vuit cognoms bascos".

El Mundo: "L'Ibex pressiona perquè el PP deixi governar el PSOE i C's"; "Telefónica ultima el fitxatge de Trinidad Jiménez"; "El PP denuncia Celia Meyer per enaltiment del terrorisme"; "Parla la nòvia d'Artur Segarra: 'Em va demanar que no obrís el frigorífic".

Abc: "Una cèl·lula gihadista enviava armes a Daesh com a ajuda humanitària: Cop policial al radicalisme islàmic amb set detinguts a València, Alacant i Ceuta".

La Razón: "El jutge creu que hi ha indicis de delicte per jutjar Mas"; "El PSOE debat que els simpatitzants votin els pactes pagant dos euros"; "Els titellaires recullen proves per demostrar que Carmena coneixia l'obra".

La Vanguardia: "Líders regionals del PP demanen un gir polític i cares noves"; "Detingut el sospitós de l'assassinat de David Bernat"; "Una víctima ja va denunciar el pederasta als Mossos el 2005"; "Corea del Nord eleva la tensió al llançar un nou míssil".

EL PERIÓDICO: "Nous casos d'abusos de professors dels Maristes"; "El jutge interroga a Andorra gestors dels Pujol"; "Gran marxa a Amposta: Clam per l'Ebre"; "Les plagues de la Mina: Crisi, droga i violència entre clans asfixien el barri"; "Luis Enrique iguala un rècord de Guardiola".

Notícies relacionades

Ara: "L'Ebre s'encomana a Europa"; "Pyongyang torna a desafiar el món llançant un míssil"; "Sánchez pressiona Podem perquè accepti C's".

El Punt Avui: "Marea per l'Ebre", "El País Valencià, nucli dels casos de corrupció del PP"; "El Barça suma tres punts en un partit igualat".