Sánchez, al Rei: "Estic disposat a formar Govern"

"La resta de forces han d'escollir entre recolzar un Executiu de canvi liderat pel PSOE o que segueixi el PP", assenyala el secretari general socialista

Trasllada als barons que el seu càrrec al capdavant del partit el faculta per impulsar per si mateix la consulta a les bases de l'hipotètic pacte

El líder socialista assegura que parlaran “amb totes les formacions polítiques”. / JOSÉ LUIS ROCA / Vídeo: ATLAS

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez ha traslladat aquest dimarts al Rei la seva disposició a intentar formar Govern si Mariano Rajoy, el partit del qual va obtenir el millor resultat en les generals, torna a renunciar aquesta tarda durant la seva audiència amb el monarca. En ple pols amb els barons socialistes, el secretari general s'ha col·locat per sobre del comitè federal, sobre el qual ha dit que “no” li “impedeix” res, i ha assenyalat que el càrrec que ostenta el faculta per no consultar amb els líders territorials una decisió tan transcendent com consultar a les bases l'hipotètic acord de govern.

Sánchez pitja l'accelerador. “Sempre hem dit que era el moment de Rajoy, però ha renunciat a negociar i a presentar un projecte, en un exercici d'escapisme polític”, ha dit el líder socialista, en referència a la renúncia momentània a intentar la seva investidura que el president del PP va traslladar a Felip VI fa 10 dies. Si l'actitud per part del cap de l'Executiu en funcions es manté i el Rei el proposa com a candidat a la Moncloa, Sánchez no s'amagarà. “Li he traslladat que el PSOE està disposat. Faré un pas al davant i intentaré formar Govern”, ha dit.

EL VETO MUTU

El secretari general no ha tancat la porta a un Executiu de coalició (una proposta de Pablo Iglesias) i ha anticipat que dialogarà “amb tots”, fins i tot amb el PP, en un esforç “transversal”, restant importància al rebuig de Podem i Ciutadans a recolzar-se mútuament en un futur acord liderat pel PSOE.

“Els espanyols volen saber què podem fer units, volen que deixem de parlar de vetos”, ha assenyalat Sánchez, que ha posat la resta de forces en una disjuntiva. “Han de respondre si recolzaran el canvi liderat pel PSOE o si recolzaran que segueixi el PP. Crec que les espanyols no entendrien que les forces del canvi no ens uníssim”, ha dit.

Però entre aquestes forces el líder socialista no hi inclou ni ERC ni Democràcia i Llibertat, la participació de les quals (via suport o abstenció) seria indispensable si el PSOE no aconseguís sumar tant Podem com Ciutadans. Aquí hi ha un dels seus principals enfrontaments amb els líders territorials del seu partit, que mantenen la desconfiança en el secretari general i volen que es comprometi a no governar gràcies a l'independentisme. Però Sánchez, com en ocasions anteriors, s'ha limitat a dir que no buscarà el “suport” d'aquests partits. La resolució aprovada pel seu partit li prohibeix expressament les negociacions amb ERC i DL, però ell li ha tret importància. “No m'ho impedeix. M'ho impedeixen les meves conviccions”, ha dit.  

El líder socialista ha mantingut una posició institucional, intentant evitar els retrets a altres forces, però sí que ha dubtat de la sinceritat d'Iglesias, que manté la seva proposta d'un Govern de coalició en què Sánchez seria president, ell vicepresident i cinc membres de Podem o els seus satèl·lits territorials ministres. “He sigut objecte d'arrogància i he respost amb respecte. Per poder s'ha de crear. Quan comencin les negociacions serà el moment de saber si [Iglesias] de veritat creu”, ha argumentat.

EL CONFLICTE INTERN

Notícies relacionades

Els moments de més tensió durant la seva compareixença s'han viscut quan el líder socialista ha sigut preguntat per la desconfiança dels barons, que ha augmentat arran de la consulta a les bases que Sánchez va anunciar dissabte passat durant el comitè federal del seu partit. Durant els dies immediatament anteriors, el secretari general s'havia reunit amb els líders territorials i va negar en tot moment que anés a fer un pas d'aquest tipus. En dues ocasions, s'ha negat a contestar per què va ocultar la mesura. A la tercera ha dit: “Jo no oculto res. Sóc el secretari general i és la meva responsabilitat”.

Mentrestant, el malestar creix entre els barons principals (de l'andalusa Susana Díaz al castellanomanxec Emiliano García-Page, passant per l'extremeny Guillermo Fernández Vara), que consideren que Sánchez ha trencat amb la tradició d'un lideratge més o menys compartit amb els territoris. Aquest dimarts, per exemple, el president d'Aragó, Javier Lambán, ha denunciat una “voluntat generalitzada de desacreditar els secretaris regionals del PSOE i enfrontar-los als militants”.