Rajoy espera a la banqueta una ensopegada de Sánchez

El president en funcions manté la seva candidatura i diu que té possibilitats de ser reelegit

El líder del PP comença la campanya per soscavar el govern del PSOE amb crítiques a les seves companyies "radicals"

Rajoy ha concedit una roda de premsa amb preguntes. / PEDRO ARMESTRE-AFP / Vídeo: ATLAS

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El president del Govern central en funcions, Mariano Rajoy, ha comparegut aquest dimarts a la Moncloa abans que Patxi López anunciés que el Rei li havia proposat la candidatura de Pedro SánchezPedro Sánchez a la investidura. Amb cara seriosa, ha comunicat que havia traslladat al Monarca que “encara” no té prou suport per formar govern, i és per això que considera “raonable” que aquesta vegada --després d'haver declinat la primera oferta-- Felip VI no li oferís a ell sotmetre's al ple on l'aspirant intentarà rebre el suport de la resta de forces. No obstant, el líder del PP ha deixat clar que no tira la tovallola, que manté la seva candidatura i que “creu” que té possibilitats de reeditar el càrrec, un vaticini que implica el fracàs del líder del PSOE en l'intent de conquistar la MoncloaMoncloa.

La seva estratègia passa per tant per esperar a la banqueta i esperar que el capità de l'equip que ara té a les mans desbloquejar la governabilitat, el secretari general dels socialistes, tingui una ensopegada. Per contribuir a aquest daltabaix, els populars preveuen posar en marxa, com ha informat EL PERIÓDICO, una campanya parlamentària i comunicativa de descrèdit del possible acord entre Sánchez, Podem i altres forces polítiques, amb missatges adreçats als espanyols i a les bases socialistes, que han de beneir el pacte, segons s'ha compromès Sánchez.

Com a punta de llança d'aquesta tàctica, Rajoy ha sentenciat aquest dimarts que el resultat electoral només deixa cabuda per a tres opcions: un Executiu encapçalat per ell, amb la complicitat del PSOE i C’s; una nova volta electoral; o un govern “radical” entre Sánchez, Pablo Iglesias i el “suport”, ja sigui mitjançant el vot favorable o l'abstenció, dels partits independentistes. Segons la seva opinió, aquesta aliança “heterogènia, contradictòria i experimental” no és “bona per a Espanya” ni el que “volen la majoria dels ciutadans”.

NO AFAVORIRÀ UN ACORD PSOE-C'S

Rajoy no ha contemplat que C’s pugui aconseguir un acord amb Sánchez i Podem, de manera que el líder del PSOE no necessiti la connivència dels partits sobiranistes per ser investit. Això sí, ha deixat clar que el PP “en cap cas” afavorirà amb la seva abstenció un Executiu en minoria de socialistes i la força taronja, encara que no compti amb el suport dels d'Iglesias, una altra de les possibilitats que hi ha sobre el tauler polític i que Rajoy no ha esmentat entre les opcions amb possibilitat de prosperar.

Això sí, el líder del PP ha reiterat que, en cap cas, farà un pas enrere encara que la seva renúncia servís perquè, al final del procés i davant un eventual fracàs de Sánchez, a Espanya es posés en marxa la gran coalició, que, segons la seva opinió, han demanat els espanyols a les urnes. El cercle pròxim a Rajoy sosté que ell preferiria anar a unes noves eleccions, on mantindria la seva candidatura, com aquest dimarts ha reiterat, abans que cedir el testimoni a un company.  

NO FARÀ MARXA ENRERE

Notícies relacionades

Per això, aquest dimarts Rajoy ha reiterat que el PP va guanyar els comicis “amb un candidat que seguirà mantenint” perquè és un partit “seriós” i que no li agrada fer “experiments” ni contravenir la “voluntat” de la societat.

I ha anunciat que aprofitarà les converses que Sánchez ha anunciat que també mantindrà amb el PP per intentar convèncer el líder socialista que renunciï a l'obstinació de conformar un govern "progressista i reformista" i accepti sumar-se a l'opció “assenyada i raonable” que li ofereixen els conservadors.