CONTACTES PARLAMENTARIS

Iceta i Puigdemont, disposats a parlar de tot menys del procés

El president confirma en la seva primera reunió amb el líder del PSC la seva idea que la legislatura tingui només 18 mesos

aleria32581890 barcelona 28 1 2016  el president de la generalita160128202631

aleria32581890 barcelona 28 1 2016 el president de la generalita160128202631

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Carles Puigdemont ha transmès a Miquel Iceta la seva idea de seguir amb el full de ruta de Junts pel Sí i que aquesta legislatura duri només un any i mig. "El president em confirma la seva voluntat de fer un mandat de 18 mesos, però no ha donat precisions sobre les tres lleis de les quals tant s'ha parlat", ha comentat el líder del PSC després de la primera reunió entre tots dos a la Generalitat. Això no ha sigut un impediment perquè l'ambient hagi sigut d'"extrema cordialitat". Malgrat no amagar el seu desacord en el tema del procés, Iceta ha explicat la disposició de tots dos "a parlar i acordar" en altres matèries, especialment en l'àmbit social i en l'elaboració d'una llei electoral per a Catalunya. 

Puigdemont li ha preguntat els motius pels quals el PSC no participarà en la comissió sobre el procés. "Ja vam participar en una maniobra de distracció i no volem participar en una altra", ha explicat Iceta. "La comissió d'estudi del procés constituent és per elaborar una Constitució d'una república catalana i això és una cosa que no compartim".

Més punts d'entesa han trobat en la resta de carpetes, començant per l'eterna assignatura pendent de la llei electoral catalana. Iceta li ha presentat les seves 10 prioritats, com l'atur, l'impuls de la indústria, el desplegament de la llei de la FP, la renda garantida o la lluita contra la corrupció, contra la violència masclista i contra el canvi climàtic (la primera que aprovarà el Parlament). El líder socialista ha destacat que és possible "una discrepància profunda i una confiança personal i institucional". Neus Munté, portaveu del Govern, ha confirmat la bona sintonia i bona predisposició que ha presidit la trobada, que ha reconegut també el president a Twitter. "La trobada d'avui amb Miquel Iceta ens ha permès constatar coincidències i discrepàncies i, sobretot, una voluntat mútua de diàleg". 

"CONTRARI A LA GRAN COALICIÓ"

Notícies relacionades

Encara que assegura que no han parlat sobre el futur inquilí de la Moncloa, després de la reunió Iceta no ha defugit les preguntes sobre les declaracions de Felipe González, que demanava al PSOE que no impedís la investidura del PP. Aquí el líder del PSC li ha donat un cop de mà a l'expresident. "Felipe té molta raó quan diu que no s'han de buscar només suports d'investidura, sinó majories sòlides. És una operació política delicada que requerirà paciència, intel·ligència, capacitat de diàleg i fer una bona lectura dels resultats electorals. Per a mi el missatge és que els electors es decanten més cap al canvi que cap a la continuïtat".

"Esdeveniments molt recents assenyalen que el canvi a Espanya no pot venir de la mà del PP", ha afegit en referència a l'enèsim cas de corrupció que sacseja el partit de Mariano Rajoy a València. En aquest sentit, ha deixat clar que Pedro Sánchez és el seu únic candidat a la presidència."Jo sóc contrari a una gran coalició, però no només jo. També el comitè federal del PSOE i el consell nacional del PSC".