EL POLS SOBIRANISTA

L'independentisme i Sí que es Pot exhibeixen sintonia davant el PP en la comissió del procés

Les absències del PSC i de Ciutadans marquen la sessió constitutiva

Els populars pronostiquen que l'òrgano parlamentari serà declarat "il·legal"

 

  / JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

'Ho farem, ho farem bé, no podran' ("Ho farem, ho farem bé, no podran"). Aquestes són les paraules entre les quals Muriel Casals i Gabriela Serra s'han fos en una forta abraçada aquesta dijous al Parlament. Acabaven de constituir una comissió d'estudi de notable transcendència política, la que analitzarà l'anomenat "procés constituent". I les dues diputades, l'exlíder d'Òmnium Cultural i la veterana activista de la CUP, han mostrat una complicitat i una emotivitat que fa preveure una activitat decidida en aquesta comissió. Una sintonia a la qual s'ha apuntat, amb matisos, Catalunya Sí que es Pot en la intervenció assossegada i constructiva del seu portaveu, Joan Coscubiela.

Havia de ser un acte de tràmit amb l'elecció de la mesa de la comissió. Però la incendiària intervenció de la diputada del PP Esperanza García ha aconseguit donar-li polèmica i també un efecte bumerang: la sintonia entre Junts pel Sí, la CUP i Catalunya Sí que es Pot en una sessió en la qual, per discrepància sobre el que es debatrà en aquesta comissió, no han assistit ni el PSC ni Ciutadans.

Esperanza García

DIPUTADA DEL PPC

"Aquesta comissió és una amoralitat parlamentària i no és cap base d'estudi per a cap declaració de sobirania, ni per a cap ruptura de cap país"

Tot transcorria amb calma, i Casals (que presidirà la comissió) havia pronunciat un discurs inicial protocol·lari i sense arestes. "L'objectiu d'aquesta comissió serà aconseguir la màxima participació de persones, entitats i experts, als quals podrem convidar, però també la màxima participació de nosaltres. La participació és l'objectiu i el mètode, serà el nostre camí”, ha afirmat. Ho ha dit després d'aclarir, d'entrada, que es tracta d'una comissió d'estudi, no legislativa. Una manera de fer còmoda la participació de Sí que es Pot i d'evitar l'amenaça d'una impugnació.

Amenaça que s'ha encarregat de personalitzar la representant del PP. Amb un verb provocatiu, García ha deixat clara la seva discrepància amb la constitució mateixa d'aquest òrgan parlamentari. "El PP és aquí per deixar constància que això és una amoralitat parlamentària i que, a més, aquesta comissió de ruptura no és cap base d'estudi per a cap declaració de sobirania, ni per a cap ruptura de cap país”, ha avisat. "No els deixarem ni un mil·límetre", ha afegit per si hi havia alguna dubte. Ha utilitzat termes com "contrasentit" i "frau" i s'ha erigit en defensora del 52% dels votants no independentistes del 27-S.

Joan Coscubiela

DIPUTADO DE CATALUNYA SÍ QUE ES POT

"Demano al PP que deixi de parlar en nom del 52% dels catalans, i en democràcia mai s'hauria de prohibir el dret a decidir, a debatre, a pensar i a reflexionar"

JUNTS PEL SÍ, AMB COSCUBIELA

L'efecte d'aquestes paraules ha fet que tant Junts pel Sí com Catalunya Si que és Pot fessin pinya. Coscubiela ha exigit a García que no s'arrogui la representació del 52% dels votants. I amb aquestes paraules ha conquistat l'aplaudiment (cops amb la mà sobre les taules, per ser precisos) dels representants del sobiranisme, presents de forma massiva en un acte protocol·lari, però amb cert aire de solemne tret de sortida.

Coscubiela no només ha sortit en defensa de la legalitat i la legitimitat de la creació d'aquest grup de treball parlamentari, sinó que ha vindicat la necessitat mateixa d'un procés constituent: "Un ampli sector de la societat està convençut que el sistema socioeconòmic polític i d'ordenació territorial de la transició espanyola està més que esgotat. Una prova la vam veure aquest dimarts a València", ha dit al PP airejant l'últim cop a la corrupció a València.

La número dos d'ERC, Marta Rovira, també ha volgut respondre al PP assegurant amb contundència que la comissió d'estudi té plena base legal. "Tenim un mandat legítim, legal i majoritari i ens sembla absolutament adequat que existeixi una comissió", ha assegurat. I ha recordat que en una sessió de la junta de portaveus el popular Enric Millo va dir que el PP no posaria objeccions a crear una comissió sobre el procés constituent sempre que no fos de caràcter legislatiu, sinó d'estudi.

Muriel Casals

DIPUTADA DE JUNTS PEL SÍ

"Haurem de compartir i contrastar visions diferents, trobar espais de confluència, que existeixen, segur"

Notícies relacionades

Coscubiela ha recordat també que el seu grup discrepa del sobiranisme en molts aspectes, però ha insistit que "és inconcebible negar el dret a debatre, a pensar i a reflexionar", i ha reclamat al PP que deixi d'exhibir prejudicis i es posi "la bena abans de la pedrada, que no vindrà, almenys per la nostra part".

El futur d'aquesta comissió pot ser vague o poc concret, i acabar amb formulacions legals. Només el temps ho dirà, en paral·lel a les possibles impugnacions estatals. El que sí que s'ha constatat en la primera sessió és la bona voluntat del sobiranisme i de Sí que es Pot. Casals i Serra ja s'han intercanviat telèfons i disposen de l'assessorament legal dels serveis jurídics del Parlament. Ben aviat, una primera reunió i a partir d'aquí, les compareixences i els debats.