l'horitzó sobiranista

El Govern rebaixa la declaració d'independència a "declaració d'intencions"

La consellera Munté sosté que no hi ha diferències amb ERC i insisteix que no s'actuarà de forma "unilateral"

munte-carbo

munte-carbo

2
Es llegeix en minuts
RAFA JULVE / BARCELONA

De declaració d'independència a "declaració d'intencions" o independència en diferit. La portaveu del Govern i consellera de Presidència, Neus Munté, ha defensat aquest dimecres que hi ha "cohesió" i "unitat d'acció" al Govern al voltant del full de ruta cap a l'Estat propi, però li ha costat moltíssim justificar les declaracions de dirigents d'ERCMarta Rovira va defensar dimarts a la nit que abans d'unes eleccions constituents s'ha de produir una "declaració d'independència" al Parlament. Discrepava així del president Carles Puigdemont, que havia trepitjat el fre fa uns dies al rebutjar una DUI abans que se celebri un referèndum sobre la hipotètica Constitució catalana. A l'únic que ha pogut agafar-se Munté és que ningú ha utilitzat la paraula "unilateral", però al contrari que Rovira ha preferit usar  l'expressió "declaració d'intencions", com deixant per a un futur no fixat la proclamació definitiva de la secessió.  

Les declaracions de la número dos d'ERC no van fer més que cenyir-se al full de ruta firmat per Junts pel Sí i presentada al seu programa electoral. La declaració d'independència (unilateral encara que no s'esmenti el terme, ja que no s'entreveu que pogués ser d'una altra manera) ha de precedir les eleccions constituents i el referèndum sobre una Carta Magna, posteriors també a l'aprovació de la llei de transitorietat, la del procés constituent i les de les estructures d'Estat. I tot això en 18 mesos.

¿PER QUAN LLAVORS?

En la roda de premsa posterior a la reunió entre el president i la líder de l'oposició, Inés ArrimadasInés Arrimadas, Munté ha restat transcendència al període (Puigdemont ja tampoc parla de 18 mesos) i ha evitat en tot moment parlar de declaració d'independència. "Declaració d'intencions es pot adjectivar de la manera que vostès vulguin", ha respost als periodistes quan li han preguntat per aquesta expressió. Després sí que ha defensat que al Govern no li fa "cap por reconèixer que està treballant per disposar d'un Estat independent", però al mateix temps ha vigilat molt de parlar d'aconseguir-ho de forma unilateral".

Notícies relacionades

Aquesta "declaració d'intencions" lliga amb l'argument de Puigdemont de no portar a terme una DUI perquè no hi ha suport social, però descafeïna el programa electoral de Junts pel Sí i les afirmacions de Rovira. A la vegada, incorpora una altra incògnita al procés en l'hipotètic cas que arribi a culminar-se: ¿en quina data es proclamaria la independència? Munté no ho ha aclarit.

La portaveu de l'Executiu català ha admès que una DUI causa rebuig no només a l'Estat espanyol, sinó que seria vista amb molt malament per part de la comunitat internacional. "Hem de ser curosos amb el llenguatge i amb les formes, però el missatge és el mateix", ha comentat. Per això ni parlar de declaració unilateral, sinó insistir que la separació amb Espanya s'ha de fer a través del pacte, "de la negociació i del diàleg" que ella mateixa ha admès a continuació que ha sigut impossible de teixir.