TENSIONS EN L'ESQUERRA ALTERNATIVA

Podem amenaça de trencar Catalunya Sí que es Pot

ICV accepta que els portaveus siguin rotatoris després d'una tensa reunió del grup parlamentari

El partit lila ha exigit en un document intern més "visibilitat mediàtica"

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Podem havia llançat dilluns un ultimàtum a Iniciativa i EUiA, la resta de forces de Catalunya Sí que es Pot. O tenien més "visibilitat mediàtica" en la coalició o trencaven les cartes. Albano Dante Fachin, portaveu adjunt, va reclamar en un text que va enviar a les bases que es repartissin les intervencions amb l'actual portaveu de la coalició Joan Coscubiela (Iniciativa). Si no era acceptada la seva reclamació abans de dijous "la continuïtat de CSQP com a grup parlamentari podria tenir els dies comptats", s'assegurava en el document intern enviat a la militància. Després d'una reunió entre els membres de la coalició, els seus integrants han volgut aquest dimarts treure ferro a l'assumpte i Coscubiela, portaveu de Sí que es Pot, ha afirmat que "hi haurà ajustos" en les compareixences davant la premsa.  

"El grup parlamentari és, a la pràctica, un espai on ICV fa i desfà a plaer", sentenciava el dur text de Dante Fachin, enviat a la bases liles, que advertia que prendrien "mesures" si la resposta no era afirmativa. Podem compta amb quatre dels 11 diputats de la coalició: el mateix Dante Fachin, Àngels Martínez Castells, Jessica Albiach i Joan Giner per als quals reclamava "més visibilitat mediàtica".

MATRIMONI MAL AVINGUT

Des del 27-S les relacions en el si de la coalició no han sigut fàcils, especialment entre Podem i Iniciativa. Després de la dimissió de Gerard Bargalló, Podem va reclamar que cobrís el seu lloc com a diputat per Tarragona la següent candidata de Podem, Adriana Álvarez. Finalment va ser Hortènsia Grau, d'Iniciativa, la que va ocupar l'escó. La confecció de la candidatura tampoc havia sigut senzilla.

Després del no de Barcelona en Comú a integrar-se en la coalició, l'acord final va ser que Lluís Rabell en fos el candidat i Coscubiela el portaveu, encara que des de les files de Podem es confiava que, amb Dante Fachin com a portaveu adjunt, tindrien més presència mediàtica. "El que no es preveia és que això signifiqués la pràctica total desaparició dels diputats de Podem del mapa polític", sentencia el comunicat.

Coscubiela, veterà que sap perfectament que el risc d'escissió és una constant en l'esquerra alternativa, ha capejat el temporal amb naturalitat assenyalant les tibantors al fet que són un grup "jove", "divers i plural" però que gaudeix de bona salut. S'ha mostrat comprensiu amb el nerviosisme que hi havia hagut a les files podemistes i ha considerat que "la poca presència mediàtica" dels diputats liles és un altre dels efectes col·laterals del llarg parèntesi en què el Parlament ha estat "hibernant" des del 27-S fins que Carles Puigdemont va ser investit president sobre la botzina. "No crec sigui un problema polític ni de convivència entre els partits. En aquest faristol veuran comparèixer diputats i portaveus de tots els grups que formen Catalunya Sí que es Pot", ha dit el portaveu de la coalició.

Notícies relacionades

En aquest punt ha assegurat que la rotació de portaveus no es devia a les pressions podemistes sinó que estava "previst des del principi". Després del desafiament llançat per Dante Fachin, des de Podem s'ha volgut restar importància a la situació, reconeixent el malestar dels diputats però assegurant que només reclamaven una reunió per aclarir la situació. Una de les reclamacions de la missiva, que el portaveu de la comissió sobre el procés constituent (la comissió estrella) fos per a Podem, s'ha solucionat amb tres portaveus rotatoris: Coscubiela, Dante Fachin i Rabell.  

El terratrèmol es va gestar dilluns, el mateix dia que Ada Colau va anunciar que volen aprofundir en una confluència de l'esquerra alternativa que convertiria En Comú Podem, vencedora de les eleccions generals a Catalunya, de coalició electoral a aliança fixaBarcelona en Comú, el partit de l'alcaldessa de Barcelona, no va participar en la coalició de Catalunya Sí que es Pot, que integren tres dels socis de BC a En Comú Podem. Malgrat això, la penúltima crisi en l'esquerra alternativa posa de rellevància el sempre difícil repte d'unir les diferents sensibilitats que hi ha en el món de l'esquerra. 

Errejón aplaudeix que En Comú Podem es converteixi en aliança estable