Mor Francisco Rubio Llorente, expresident del Consell d'Estat

El jurista, de 85 anys, era partidari d'iniciar la reforma de la Carta Magna en aquesta legislatura i va modificar l'arquitectura del Consell d'Estat per portar-la a terme

rubio-llorente

rubio-llorente

3
Es llegeix en minuts

L'expresident del Consell d'Estat Francisco Rubio Llorente ha mort aquest dissabte a Madrid d'un infart als 85 anys, segons han confirmat fonts d'aquesta institució. Rubio Llorente, catedràtic emèrit de Dret Constitucional i artífex de la proposta de reforma constitucional que va portar a terme aquest òrgan consultiu el 2006, havia fet moltes manifestacions públiques defensant la reforma de la Constitució i també sobre Catalunya.

Partidari d'iniciar la reforma de la Carta Magna en aquesta legislatura, Rubio Llorente també va modificar l'arquitectura del Consell d'Estat per poder portar-la a terme. Va ser president del Consell d'Estat entre els anys 2004 i 2012 i anteriorment, entre el 1989 i el 1992, vicepresident del Tribunal Constitucional.

Nascut a Berlanga de San Fernando (Badajoz) el 25 de febrer del 1930, Rubio Llorente era doctor en Dret i diplomat de l'Institut de Sociologia i Psicologia Social de la Universitat de Colònia (Alemanya) i de l'Institut d'Estudis Polítics de París. Era lletrat de les Corts Generals i catedràtic emèrit de Dret Constitucional a la Universitat Complutense de Madrid.

PARTIDARI DE LA REFORMA

Rubio Llorente presidia el Consell d'Estat el 2006 quan l'òrgan consultiu, a requeriment del llavors president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, va fer un informe sobre la possible reforma constitucional en què ara es vol basar l'Executiu de Mariano Rajoy per obrir aquest debat. "Jo sostinc que és necessari reformar la Constitució des de fa com a mínim 10 anys", va apuntar en aquella entrevista el jurista, que creu que s'ha d'iniciar el procés en la pròxima legislatura i afrontar un canvi profund pel procediment fixat en l'article 168 de la Carta Magna, que preveu la dissolució de les Corts i la convocatòria d'un referèndum.

Són moltes les seves manifestacions públiques defensant la reforma constitucional i també sobre Catalunya. Així, l'octubre del 2013 va assegurar que "no seria impossible" que l'Estat convoqués un referèndum sobiranista a Catalunya mitjançant una reforma legislativa de la llei orgànica 2/1980, que regula les diferents modalitats de referèndum, ja que la negativa podria desembocar en "alternatives d'efectes impredictibles".

Durant un temps va impartir classes com a professor de la Universitat Central de Veneçuela i després va ser funcionari del Cos Tècnic de l'Administració Civil amb destí al Ministeri d'Educació i Ciència, i després secretari general del Congrés dels Diputats, entre el 1977 i el 1979. A més d'aquest últim any i fins al 1980 va ser director del Centre d'Estudis Constitucionals. El febrer del 1980 va ser nomenat magistrat del Tribunal Constitucional, a proposta del Congrés, i el març del 1989 va ser elegit vicepresident de l'Alt Tribunal, en substitució de Gloria Begue. Va ocupar aquest càrrec fins al juliol del 1992.

LA REFORMA DEL CONSELL D'ESTAT

Després d'el triomf electoral del PSOE el març del 2004, el 19 d'abril Rubio Llorente va ser nomenat president del Consell d'Estat. Durant el seu mandat es va portar a terme una important reforma en la institució, es va aprovar la incorporació dels expresidents del Govern i se li van atribuir funcions noves, com l'elaboració d'informes i estudis per encàrrec del Govern. Des del març del 2005 va presidir la Comissió d'Estudi constituïda per analitzar aquesta possible reforma de la Constitució presentada per Rodríguez Zapatero, a qui va entregar el corresponent informe l'1 de març del 2006.

Notícies relacionades

Després de manifestar la seva intenció de posar el seu càrrec a disposició del nou Govern sorgit de les eleccions del novembre del 2011, el 23 de març del 2012 va cessar com a president del Consell d'Estat, càrrec en què el va rellevar José Manuel Romay Beccaría, de qui ell havia agafat el relleu vuit anys abans.

CONDOL

Les mostres de condol per la mort de Rubio Llorente no s'han fet esperar i s'han succeït aquest dissabte al matí. El Tribunal Constitucional, del qual era vicepresident emèrit, ha expressat el seu condol, així com Mariano Rajoy, president del Govern en funcions, que ha manifestat el seu suport a la família i amics a través de Twitter: