El PP i Ciutadans veten el grup d'ERC amb IU i Bildu

Els populars i el partit taronja imposen la seva majoria a la Mesa del Congrés

La Cambra baixa s'inclina per començar a tramitar lleis la setmana que ve

undefined32473468 madrid 20 01 2016 reuni n de la mesa del congreso 160120113244

undefined32473468 madrid 20 01 2016 reuni n de la mesa del congreso 160120113244

1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El centredreta a la Mesa del Congrés, on el PP i Ciutadans tenen cinc membres contra quatre del PSOE i Podem, ha començat a imposar la seva majoria aquest dimecres. En la segona reunió de l'òrgan de govern de la Cambra baixa, els populars i el partit taronja han vetat el grup parlamentari format pels nou diputats d'ERC, més els dos d'IU i els altres dos d'EH Bildu.

Notícies relacionades

Segons fonts de la Mesa, ha sigut la vicepresidenta Celia Villalobos qui s'ha oposat a la constitució d'aquest grup. I Ciutadans l'ha seguit. El seu argument és que tant IU com Bildu van deixar clar que la seva inclusió amb ERC era purament instrumental, per cobrar les subvencions per 'mailing' que la llei electoral estableix per als que estiguin dintre d'un grup diferent del mixt, i que això era un “frau de llei”. Ingressar en un grup parlamentari per rebre aquests diners ha sigut una pràctica habitual en totes les legislatures, però aquesta vegada s'ha aplicat un criteri sense precedents. També, com es podia esperar, ha impossibilitat que Compromís tingués grup propi, al comptar només quatre diputats, en lloc de cinc, com prescriu el reglament. 

TASQUES PARLAMENTÀRIES

Al mateix temps, la Mesa ha començat a estudiar les capacitats del Congrés mentre el Govern està en funcions. L'organisme va rebre dimarts passat un informe dels lletrats de la Cambra, però ha decidit postergar la seva decisió fins a la setmana que ve. No obstant, el document, segons fonts de la Mesa, sosté que ja es poden començar a tramitar lleis, així com exercir els mecanismes de control a l'Executiu, una cosa que començarà a fer-se, en principi, la setmana que ve.