ICV garanteix que En Comú Podem tindrà "veu pròpia" al Congrés

Vendrell censura l'ús "partidista i arbitrari" del reglament per impedir que les confluències de Podem tinguin grup propi

El secretari general d’{ICV}, Josep Vendrell, aquest dissabte en el consell nacional del seu partit.

El secretari general d’{ICV}, Josep Vendrell, aquest dissabte en el consell nacional del seu partit. / {ACN} / JÚLIA PÉREZ

1
Es llegeix en minuts

Davant el probable rebuig de la Mesa del Congrés a la petició de Podem de conformar quatre grups separats que representin les confluències territorials, ICV ha garantit aquest dissabte que En Comú Podem (coalició amb la qual va concórrer el 20-D amb el partit lila, EUiA, Barcelona en Comú i Equo) tindrà "veu pròpia" al Congrés.

Així ho ha manifestat el secretari general ecosocialista i diputat d'En Comú Podem a la Cambnra baixa, Josep Vendrell, durant el consell nacional celebrat pel partit. Vendrell ha denunciat "l'ús partidista i arbitrari" del reglament del Congrés i ha insistit que no els faran callar ni els trauran la veu.

"La representació de més de 927.000 persones que van confiar en nosaltres el 20-D tindrà una expressió al Congrés pròpia, clara, lliure i genuïnament catalana", ha afegit l'ecosocialista, alhora que ha carregat contra el PSOE, que es nega a facilitar els quatre grups de Podem, al considerar que "no ha llegit els resultats de les eleccions generals com una oportunitat per al canvi, sinó com una amenaça per a l''statu quo', de por de perdre el predomini de l'esquerra".

Des de Lisboa, el líder de Podem, Pablo Iglesias, ha denunciat el rebuig del PSOE i ha considerat que funciona com una "penell" per dir "que no es podia asseure a la taula amb les forces polítiques que defensaven la independència de Catalunya" i permetre a aquestes mateixes forces tenir grup al Senat, mentre es nega a cedir en la reclamació de les coalicions de Podem. "L'únic que demanem al PSOE és coherència", ha afegit.

ELS ARGUMENTS DEL PSOE

Notícies relacionades

La socialista Carme Chacón ha sortit a defensar l'actuació del seu partit i ha subratllat que el reglament del Congrés deixa clar aquest punt: "Si fas la carrera de les eleccions junts, després no es poden formar grups separats per tenir més cadires, més diners i més torns d'intervenció que la resta".

I ha instat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que aquest divendres va criticar el "cinisme" del PSOE per ajudar ERC Democràcia i Llibertat al Senat i negar el suport a la petició d'En Comú Podem al Congrés, a demanar explicacions al líder de Podem. "Si algú l'ha enganyat és el senyor Pablo Iglesias, que es va atribuir tots els escons des del primer moment que es va conèixer el resultat", ha deixat anar.