Així és Marcela Topor, la dona del president Carles Puigdemont

És una periodista romanesa que treballa en la publicació en anglès 'Catalonia Today'

Discreta, tímida, és 15 anys més jove que el president, a qui ha acompanyat en tots els seus projectes professionals des que va arribar a Catalunya

 

  / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Saül Gordillo
Saül Gordillo

Periodista

ver +

Marcela Topor, la nova primera dama de Catalunya, comparteix la professió de periodista amb el seu marit, el 130 president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Romanesa i traductora d'anglès, es van conèixer a finals dels 90 durant la visita d'ella a Girona com a integrant d'un grup de teatre aficionat que participava en el festival anual que se celebra a la ciutat catalana. Despres de l'enamorament sobtat a Girona, Puigdemont va visitar Romania per intensificar la seva relació amb Topor, i després ella es va instal·lar a Girona a l'aconseguir un lloc de treball al diari en anglès 'Catalonia Today', el 2004.

'Puigdi' va ser l'impulsor de 'Catalonia Today', un projecte que pretén explicar la realitat catalana als turistes i residents estrangers a Catalunya. Una dècada abans havia llançat el projecte de l'Agència Catalana de Notícies (ACN), juntament amb el periodista establert a Sant Cugat del Vallès Xavier Fornells. I abans encara, el 1993, Puigdemont es va agafar un any sabàtic de la redacció del diari 'El Punt' per fer un periple com a periodista viatjant per Europa per a una sèrie de reportatges sobre nacions sense Estat i ciutats europees, que va culminar amb la publicació del seu llibre 'Cata... què?' (La Campana) el 1994. 

Marcela Topor, 'Mars' per als amics, té 38 anys i es va instal·lar a Girona de la mà de Puigdemont. Des d'aleshores ha acompanyat la seva parella en tots els seus projectes professionals. Per a l'aventura de 'Catalonia Today', va comptar des del primer moment amb la implicació de Marcela, periodista i editora del diari gràcies al seu gran domini de l'anglès. Puigdemont és un home de grans idees, emprenedor, visionari, i al seu costat, durant els últims anys, ha tingut Marcela Topor per a la concreció i l'execució d'algunes de les seves idees, com la del diari en anglès, que Puigdemont va llançar incorporant com a director periodístic el llavors corresponsal de 'The Times' a Barcelona, Stephen Burgen

Els últims anys, 'Catalonia Today' es va integrar com una publicació més del diari 'El Punt Avui', amb redacció a Girona, ciutat on Puigdemont i Topor viuen amb les seves dues filles, Magalí, de 8 anys, i Maria, de 6. Quan 'El Punt Avui' va llançar el seu canal de televisió, a partir de l'adquisició de la llicència de Canal Català, Marcela es va convertir en una de les presentadores de l'emissora, amb un programa vinculat als continguts de 'Catalonia Today' i un altre de lliçons d'anglès. Fa entrevistes en anglès al Punt Avui TV.

Notícies relacionades

Marcela Topor és tímida i discreta. Parla perfectament català, llengua que va aprendre de la mà de Puigdemont abans de conèixer el castellà. És una persona prudent i coneixedora de les dificultats que suposa tenir un marit alcalde i diputat, i des d'aquest dilluns ja president. Durant les últimes hores, alguns mitjans de la caverna madrilenya han ironitzat sobre el 'nou Nicolaie Ceausescu' de Catalunya, una manera de caricaturitzar Puigdemont a partir de la procedència de la seva dona. El que no saben és que ella, nascuda a la Romania del dictador, va patir les calamitats del règim comunista, fent cua d'hores i dies per tenir accés als aliments que proporcionaven els establiments oficials. 

Gràcies al seu progressiu domini de la llengua romanesa, Puigdemont assisteix cada any a una celebració religiosa amb la comunitat romanesa de Girona. Abans de ser primera dama de Catalunya, Marcela, Mars, exercia de primera dama del fins aquest dilluns alcalde de la ciutat.