la reacció nacionalista al veto anticapitalista

CDC ratifica Mas com a únic candidat i ja advoca per reeditar Junts pel Sí

Els convergents acusen la CUP de ser "aliada de l'Estat espanyol" al primar "el socialisme i la revolució sobre la independència"

 

  / ALBERT BERTRAN / VÍDEO: ACN

1
Es llegeix en minuts
RAFA JULVE / BARCELONA

Convergència no mou fitxa com li reclamava la CUP. Ni de bon tros. Els nacionalistes han celebrat aquest dilluns un comitè executiu per analitzar el veto dels anticapitalistes a la investidura d'Artur MasvetoanticapitalistesinvestiduraArtur Mas i han sortit de la reunió amb un missatge públic clar: no presentaran cap altre candidat que no sigui el seu líder ni votaran a favor de qualsevol altre possible aspirant.

Així ho ha confirmat el coordinador general convergent, Josep Rull, en una roda de premsa en què ha deixat per al president en funcions la primícia d'anunciar unes noves eleccions quan comparegui aquest dimarts després de la reunió del Govern. Si es confirmen aquests comicis, Mas té tots els números de repetir com a presidenciable i la seva formació intentarà que ERC i els independents accedeixin a reeditar la coalició de Junts pel Sí.

Els comicis estan pràcticament cantats, però Rull ha volgut que sigui Mas qui els doni per fets. El dirigent de CDC ha preferit centrar la seva intervenció a ser "molt crític i molt contundent amb la CUP", a qui ha acusat de caure "en la paradoxa de ser una aliada de l'Estat espanyol" al primar "el socialisme i la revolució, la ideologia, sobre la independència". També ha criticat als anticapitalistes la seva actitud "passiva" durant els tres mesos de negociacions. "S'han comportat com a mers espectadors" i han demostrat "una falta de maduresa" al no voler "assumir riscos" i pactar amb els que pensen diferent.

NO DONAR LES REGNES A LA CUP

Notícies relacionades

Rull ha defensat que CDC manté Mas com a candidat perquè així ho ha dit sempre Junts pel Sí i perquè cedir a la reclamació de la CUP de canviar de candidat seria "donar les regnes" d'un procés sobiranista a "una expressió més radicalitzada" de l'independentisme que no és la que representa la majoria sobiranista.

Encara que ell no ha volgut anunciar l'avançament electoral, la seva intervenció no dóna cap marge a una altra probabilitat. En aquest sentit, el número dos convergent ha deixat clar que la intenció del seu partit és reeditar la fórmula de coalició de Junts pel Sí amb ERC i amb independents. Els nacionalistes opinen que es tracta d'una "eina guanyadora", però saben que en aquesta ocasió ho tindran més difícil per tornar-la a aplicar perquè Esquerra està més ben posicionada que ells per guanyar uns futurs comicis i això podria decantar els republicans a voler-se presentar per separat.