ENQUESTA DEL GESOP SOBRE LES ELECCIONS GENERALS

Rajoy i Rivera ja no sumen per governar

Ciutadans perd embranzida en la campanya i Podem li trepitja els talons com a tercera força

El PP augmenta a 5,5 punts el seu avantatge sobre un PSOE estancat en la recta final al 20-D

w-660-barometrocat

w-660-barometrocat

4
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Mariano Rajoy i Pedro Sánchez es veuran les cares aquest dilluns a la televisió, però la gran incògnita de les eleccions generals no depèn de cap d'ells. La pregunta del 20-D que encara no té resposta és qui quedarà tercer: Albert Rivera o Pablo Iglesias. Perquè la campanya electoral aquesta vegada sí que està influint. Amb quatre candidats en disputa i un percentatge d'indecisos en marques de rècord, els mítings, els debats i la sobreexposició mediàtica dels aspirants a la Moncloa estan provocant que les peces emergents del tauler polític es moguin pràcticament diàriament. Així, la primera setmana de campanya ha passat factura al PSOE i, sobretot, a Ciutadans, mentre que ha sigut fructífera per al PP i, en especial, per a Podem.

Amb el debat a quatre d'Antena 3 i La Sexta com a catalitzador, Pablo Iglesias ha escurçat distàncies a un Albert Rivera que sembla haver perdut l'atractiu de cara  als votants desencantats del bipartidisme. A pesar de no haver acudit a aquell duel (o precisament perquè va evitar aquell possible desgast), Mariano Rajoy està aconseguint blindar el seu triomf electoral. Pírric, però triomf. I quant al PSOE, Pedro Sánchez està desaprofitant la seva última oportunitat per recuperar terreny. Aquestes conclusions es desprenen d'una enquesta efectuada del 10 al 12 de desembre pel Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO, en què es reflecteix una important caiguda de Ciutadans respecte al sondeig publicat en aquest diari poc abans d'iniciar-se la campanya electoral, el 2 de desembre.

El partit de Rivera, que havia aconseguit consolidar-se com a tercera força, veu perillar la medalla de bronze a menys d'una setmana del 20-D. De fet, Podem superaria Ciutadans tant en intenció directa de vot (el vot sense 'cuina') com en vot estimat, encara que en nombre d'escons els 'taronges' podrien quedar al davant dels 'liles'. Aquesta erosió de Ciutadans complicaria una mica més la futura governabilitat d'Espanya. Un pacte de legislatura amb Rivera permetria a Rajoy governar amb certa estabilitat, però el líder del PP necessitaria algun suport més per ser investit president, a pesar d'abominar diàriament dels "tripartits". Tan sols una quimèrica aliança a tres entre el PSOE, Ciutadans i Podem podria desallotjar els populars de la Moncloa.

Fitxa tècnica

-Empresa responsable: GESOP. -Tècnica d'investigació: entrevistes telefòniques assistides per ordinador. -Àmbit geogràfic: Espanya. -Univers d'estudi: població resident a Espanya, major d'edat i amb dret de vot. -Dimensió de la mostra: 800 entrevistes. -Disseny de la mostra: estratificat per comunitat autònoma i dimensió de municipi. Selecció aleatòria de les llars, quotes creuades de sexe i edat per a la selecció de les persones a entrevistar. -Error de la mostra: +/- 3,5% per a un nivell de confiança del 95,5% i p=q=0,5. -Treball de camp: del 10 al 12 de desembre del 2015

CAMPANYA SENSE ERRORS

Sense haver comès grans errors en la campanya, el PP obtindria ara mateix el 25,2% dels vots, 1,3 punts més que en l'enquesta prèvia a la campanya, cosa que li reportaria de 103 a 107 escons. Un esfondrament més que considerable respecte dels 186 diputats actuals, encara que a principis de mes estava per sota dels 100. Els populars han millorat la seva fidelitat de vot, retindrien sis de cada 10 electors del 2011 i han minvat les seves fugues a Ciutadans: el 19% dels seus antics votants recolzarien ara Rivera, quatre punts menys que fa dues setmanes. A més, el PP és la formació que registra menor indefinició entre el seu electorat i la que recull més vot decidit a favor seu, encara que també més rebuig. El 56,8% dels entrevistats mai elegiria la papereta del PP.

Notícies relacionades

L'avantatge del PP sobre el PSOE era llavors de 2,5 punts i ara s'ha engrandit fins a 4,4 punts. Els socialistes obtindrien el 20,8% dels vots, sis dècimes més que a principis de desembre, i passarien dels 110 parlamentaris actuals a una forquilla de 80 a 84. L'anterior enquesta els vaticinava dos representants més. El paper de Sánchez en el debat a quatre, en què es va veure arraconat per Iglesias i Rivera i no va aconseguir noquejar Soraya Sáenz de Santamaría, ha afavorit que Podem li mengi terreny. La fidelitat de vot al PSOE ha retrocedit 5,5 punts en aquestes últimes dues setmanes, fins a situar-se en el 41,4%. Tres de cada 10 votants socialistes el 2011 optarien ara per un altre partit, sobretot per Podem.

'TARONGES' I 'LILES'

En canvi, si fa dues setmanes eren el 14% dels antics votants del PSOE els que es passaven a Ciutadans, ara el partit taronja tan sols pesca al 6,8% d'aquest calador. Això, i l'augment dels indecisos entre el seu propi electorat, contribueix a la pèrdua de gas de Rivera, que reuniria el 18% dels vots -tres punts menys en l'anterior sondeig- i entre 60 i 64 escons -una vintena menys que llavors-. Una marca que no li garantiria la tercera plaça, donat que Podem el supera en quatre dècimes en estimació de vot (18,4%) i se situa en una forquilla de 59 a 63 diputats, set més que just abans de començar la campanya. Iglesias hi ha musculat en la primera setmana de campanya les simpaties que el seu partit genera en l'electorat d'esquerres, encara que el vot decidit a favor seu no arriba ara mateix al 10% del cens.