LES REACCIONS AL DEBAT A QUATRE

Rajoy: "Va guanyar Santamaría i la resta, cadascun va fer el que va poder"

El PSOE i les forces emergents critiquen l'absència del candidat conservador

Podem i Ciutadans opinen que Sánchez va quedar "molt tocat"

2
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN / MADRID

L'endemà del debat protagonitzatdebat  per Soraya Saénz de Santamaría, Pedro Sánchez, Albert Rivera i Pablo Iglesias, vist l'empat tècnic entre els contrincants, els partits polítics han abocat opinions per a tots els gustos sobre qui va guanyar i va perdre l'enfrontament televisiu. El gran absent, Mariano Rajoy, considera que la vicepresidenta va ser la vencedora perquè "tenia els temes molt estudiats i es va preparar bé" el ‘combat’. “La resta --va continuar--, cadascun va fer el que va poder". El líder del PP, que va seguir el xoc des de la seva residència a Doñana, no s'ha atrevit a pronosticar com hauria sigut la seva intervenció i ha expressat el convenciment que "va fer el que havia de fer" al no assistir-hi i reservar-se per a un cara a cara amb Sánchez la setmana que ve. 

Al PP han sigut més clars i han proclamat Rivera com el “gran perdedor”perdedor. Segons la seva interpretació, el líder de Ciutadans, tot i tenir taules a la televisió, va estar nerviós” i no va saber aclarir què farà després del 20-D, si recolzarà Rajoy o formarà part d'un tripartit --integrat per C’s, el PSOE i Podem--, en una “amalgama” de partits que, segons la seva opinió, no agrada a la societat. Els populars opinen que Sánchez “no va arriscar” prou per aprofitar l'oportunitat mentre que consideren que Iglesias sí que en va sortir airós.

TRES CONTRA RAJOY

En el bàndol contrari, els tres oponents a Saénz de Santamaría han manifestat que el gran perjudicat de l'intercanvi televisiu va ser Rajoy, per delegar en la seva mà dreta la participació. Fins aquí, les coincidències. Perquè Sánchez i Iglesias van protagonitzar un sonor enfrontament, com a continuació del que van mantenir durant el debat. 

Així, el secretari general del PSOE, que s'ha mostrat “humilment” com el “guanyador”, ha carregat contra el líder de Podem per utilitzar el ‘combat’ per atacar-lo a ell en comptes de la dreta, signe que dóna els comicis per perduts. “El senyor Iglesias crec que clarament sap que no guanyarà les eleccions, i està intentant esgarrapar vots al PSOE”, ha explicat. 

Notícies relacionades

Per contra, Iglesias, que també s'ha mostrat satisfet del seu paper, per contribuir a impulsar la presumpta “remuntada” del seu partit, ha considerat que la intervenció de Sánchez l'aparta de la “carrera electoral”. També Rivera ha jutjat que el dirigent socialista ha sortit “molt tocat” de l'enfrontament televisiu. "Sánchez va demostrar que no és una alternativa", mentre que Ciutadans, i fins i tot Podem, "van demostrar la desconnexió de la vella política amb la realitat ", ha subratllat.

ELS 'NOS' AL PROCÉS

Des de Catalunya, el cap de llista de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, ha lamentat que el debat fos un “pòquer” de ‘nos’ al procés, del “més castís” al “més condescendent”, que deixa als catalans “votar” --en referència a Podem--, perquè “continuïn pagant”. Mentre que el candidat d'Unió, Josep Antoni Duran Lleida, ha acusat --igual que IU i UPD-- els participants d'incórrer en un “dèficit democràtic molt gran” per no permetre a altres forces amb representació parlamentària participar-hi, informa Fidel Masreal.