SONDEIG DEL GESOP PER AL 20-D

En Comú Podem guanya en vots a Catalunya i CDC s'enfonsa, segons l'enquesta del GESOP

ERC i Ciutadans es disputen amb la coalició de Pablo Iglesias i Ada Colau la victòria en escons a les eleccions generals

El republicà Rufián és el més valorat, i Chacón, la més coneguda

{gesop}-enquesta-catalunya-generals-{cat}

{gesop}-enquesta-catalunya-generals-{cat}

3
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

En Comú Podem està en disposició de donar la campanada en les eleccions generals del 20-D a Catalunya. La coalició que integren els partits de Pablo Iglesias i Ada Colau, a més d'ICVEUiA i Equo, guanyaria els comicis en aquesta comunitat. Com a mínim, en vots, ja que la victòria en escons se la disputaria amb ERC i Ciutadans. En canvi, els exsocis de l'extinta CiUConvergència i Unió, passarien de ser els vencedors el 2011 a clavar-se una considerable patacada. La nova marca de CDCDemocràcia i Llibertat, quedaria en cinquè lloc, mentre que la força que lidera Josep Antoni Duran Lleida no obtindria ni una sola cadira al Congrés.

Segons l'enquesta del GESOP per a aquest diari, En Comú Podem aconseguiria entre 9 i 10 escons, ERC saltaria dels 3 actuals a entre 9 i 11 i Ciutadans s'estrenaria amb entre 8 i 10. Les forquilles impedeixen saber qui s'alçaria com a líder en nombre de diputats, però la força que encapçala Xavier Domènech a Barcelona parteix amb un avantatge en estimació de vot. En aquest apartat té un percentatge del 19,4%, seguit de Ciutadans, amb un 18,4%, i d'Esquerra, amb un 18,1%.

DOS PARTITS NO INDEPENDENTISTES

En ple Debat sobiranista, els dos partits amb més sufragis a favor el 20-D representarien plantejaments no independentistes allunyats de la declaració rupturista aprovada pel Parlament. Mentre el seu projecte queda relegat al quart lloc en el conjunt d'Espanya, del sondeig es desprèn que l'aposta d'En Comú Podem per defensar un referèndum d'autodeterminació (a part de les seves polítiques socials i de l'absència dels seus cosins germans de la CUP en aquests comicis) li reportaria bons rèdits a Catalunya. Ciutadans, amb Juan Carlos Girauta al capdavant, mantindria la línia ascendent que va aconseguir el 27-S al quedar segon amb la seva proposta antisecessionista. ERC, abanderada per Gabriel Rufián, seria la principal representant de l'independentisme al Congrés. Per blocs, Catalunya enviaria a la Cambra baixa entre 16 i 19 sobiranistes i entre 28 i 33 no independentistes. 

En quart lloc quedaria el PSC. La seva cap de cartell, Carme Chacón, sumaria una altra marca negativa a la trajectòria del partit. D'aconseguir el rècord de 25 diputats el 2008 i consolidar la presidència de José Luis Rodríguez Zapatero, els socialistes van passar el 2011 a perdre per primera vegada unes eleccions generals a Catalunya i ara baixarien de 14 places a entre 8 i 9. Una cinquena part dels catalans que els van votar fa quatre anys ho faran per En Comú Podem el 20-D, mentre que el 15,6% se n'aniran amb Ciutadans.

DEBACLE DEL PPC

L'únic consol per a Chacón és que els altres grans partits dels últims anys patirien un desgast més gran. Democràcia i Llibertat, amb el convergent Francesc Homs de cap de llista, obtindria entre 7 i 8 places, la meitat de les que va aconseguir CiU el 2011; Unió quedaria fora del Congrés i el PPC patiria una debacle a l'ensorrar-se dels 11 diputats a entre 3 i 4.

Notícies relacionades

Els nacionalistes són els que tenen els seus votants més desmobilitzats. El 30% no saben què faran el 20-D, i un altre terç optarà per altres partits, especialment ERC. Al PPC la situació és més sagnant. Només el 28,8% dels que van dipositar la papereta d'aquest partit el 2011 ho tornaran a fer. En canvi, el 37,5% tenen clar que apostaran per Ciutadans.

Els populars sempre s'aferren al vot ocult, però aquesta vegada els costarà remuntar. El seu cap de cartell, Jorge Fernández Díaz, és el pitjor valorat pels entrevistats, que només li donen una nota de 2,3. El que millor puntuació obté és Rufián (4,6). Homs aconsegueix escalar al segon lloc (4,2), encara que treu pitjor nota que el candidat d'ERC entre els votants de Junts pel Sí, i Domènech queda tercer (4), seguit de Duran (3,7), Chacón (3,6) i Girauta (3,2). En notorietat, l'aspirant socialista és la més coneguda (97,3%), i el d'En Comú Podem, el que menys (23,1%).

Fitxa tècnica

-Empresa responsable: GESOP. -Tècnica: entrevistes telefòniques assistides per ordinador. -Àmbit geogràfic: Catalunya. -Univers: població de 18 anys i més amb dret a vot. -Nombre d'entrevistes: 800 entrevistes. -Error de la mostra: +/- 3,5% per a un nivell de confiança del 95% i p=q=0,5. -Mostreig: estratificat per dimensió de municipi amb selecció aleatòria de les llars i quotes creuades de sexe i edat per a la selecció de les persones a entrevistar. -Treball de camp: del 23 al 28 de novembre del 2015.